Зима

Зима
Пролет

14 януари 2020 г.

Ройтерс получавала тайно пари за антисъветска пропаганда

Преводите от британската хазна към агенцията са ставали тайно - прикрити като увеличени такси за използване на продукта на Ройтерс от Би Би Си
 
Агенция Ройтерс - една от най-големите информационни организации в света, е получавала тайно пари от британското правителство, за да бъде използвана за антисъветска пропаганда през 60-те и 70-те години на ХХ век. 

За това съобщи самата агенция, позовавайки се на разсекретени правителствени документи.

Парите - 245 000 паунда само през 1969 година, които в днешно време се равняват на близо 3 и половина милиона паунда покупателна способност, са използвани за разширяване на дейността на агенцията - тогава Ройтер, в Близкия изток и Латинска Америка.

Преводите от британската хазна към агенцията са ставали тайно - прикрити като увеличени такси за използване на продукта на Ройтерс от Би Би Си.

Говорителят на Ройтерс Дейвид Кръндуел коментира, че много новинарски медии са получавали субсидии под някаква форма след Втората световна война. И посочи, че в наше време Ройтерс не допуска независимостта й да бъде поставяна под въпрос.

Агенцията е създадена през 1851 година в Лондон, припомня БНР. А в момента е собственост на базираната в Торонто, Канада, многонационална корпорация „Томпсън Ройтерс“.



Няма коментари:

Публикуване на коментар