Лято

Лято

14 януари 2020 г.

Проф. Михаил Константинов: Чака ни суша и безводие

"Това е безумие и не може така да продължава. Хората ще се вдигнат и ще ни изтрепят. И с право, ако така продължава."
 
"За съжаление новините не са много добри и трябва да се подготвим за това, което ни чака. Чака ни суша и безводие."

Това заяви пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

"Трябва да се види какви мерки могат да се вземат", каза още той и добави, че това, което наблюдаваме в момента, сме го гледали точно преди 25 години, когато към края на 1994 г. София е оставена без вода. "Тогава някакви идиоти източиха водата, за да въртят две малки електроцентрали и да дадат вода на "Кремиковци".

"Ще бъдат направени опити отново да се източи и малкото останала вода в язовирите - прогнозира Константинов. - Затова трябва да се каже какво да се направи. Първо трябва да се прекрати използването на водата в българските водоеми и язовири за всякакви други нужди, освен за питейно-битови нужди. Поне тези, които са за такива нужди, защото има такива, които са за промишлени нужди. Там където са ползвали вода за питейни нужди, предприятията да бъдат така добри да си направят сондажи. Искам само да припомня, че за всеки кубичен метър вода над земята има 50 под земята. Само 2 стотни от процента на всичката вода по земното кълбо е сладка, т.е. 1/5000 част. Същевременно подземните води са около 1%, т.е. 50 пъти повече, отколкото водата, която е отгоре. Ясно е, че трябва да се правят сондажи и да се черпи, както е и било. Само че на някои предприятия им е по-евтино да си купят за без пари вода и да не се занимават с това да търсят собствени водоизточници. Ние един обикновен сервиз ходим да го глобяваме, че не си е направил сонда, дето неговата консумация е нищожна, а оставяме гигантски разхитители на вода. Това просто трябва да се прекрати".
 

Проф. Константинов твърди, че трябва да се реши за живота и здравето на хората ли ще се тревожим, или за парите на предприятията. 

"Ние идиоти ли сме, или само така изглеждаме - попита той. - Това просто трябва да се прекрати, това е безумие и не може така да продължава. Хората ще се вдигнат и ще ни изтрепят. И с право, ако така продължава. Трябва да си напълно ненормален първо да го направиш това нещо и второ да настояваш още да го правиш (б.р. визирайки "Стомана"-Перник)."

"Нали знаете какво е казал Айнщайн. Според него две неща се безкрайни на този свят - вселената и човешката глупост. Но за първото той не е сигурен. Министерската оставка не решава нищо. Не му завиждам на този, който ще стане министър. Има обаче нещо, което веднага може да се направи от новия министър. Да си вземе специалисти във ведомствата и да разкара "калинките" и "калинчовците". Подготвят се хидроспециалисти в три специалности в университета, в който имам честта да работя. Прекрасни специалисти, като част от тях напуснаха страната за съжаление. Във всяка област на България трябва да има по двама-трима специалисти по вода", каза още Константинов.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар