Зима

Зима
Пролет

7 януари 2020 г.

Ще успее ли Борисов да финтира САЩ за разклонението на "Турски поток"?

Премиерът е убеден, че САЩ не санкционират "Балкански поток"

Осми януари ще е тежък ден за българското правителство и в частност за премиера Бойко Борисов. Основно заради изграждането на разклонението на "Турски поток" през територията на България.

В София утре пристига американска делегация начело със заместник-държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, а по-късно Борисов ще отпътува за Турция, където заедно с президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще "реже лентичката" на газопровода.

Предварително министър-председателят "загря" със среща с американския посланик Херо Мустафа. Както можеше да се очаква, на нея отново беше подчертана важността на сътрудничеството между България и САЩ в сферата на енергетиката, което има потенциал да допринесе за укрепване на енергийната сигурност на страната ни и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ.

Вече година кабинетът "омайва" Вашингтон с доставки на американски втечнен газ. За 2019-а те са малко над 400 млн. куб. м., което е около една седма от годишната консумация на страната. В същото време с Русия се развива далеч по-сериозни енергиен проект, който отскоро Борисов лансира като "Балкански поток", нищо че и в Сърбия, и в Турция, и в Русия той си остава "Турски поток". Разклонението на газопровода, което ще минава през България, пък документално е наречено "разширяване на газопреносната мрежа". Но за никой не е тайна, че 90% от капацитета на тръбите ще бъде запълнен с руски газ.

Това определено не е по-вкуса на Америка. И неотдавна Конгресът на САЩ наложи санкции на компаниите, ангажирани с изграждането на "Северен поток 2" и на първата тръба на "Турски поток".

За благоразположението на Брюксел се предвижда изграждането на т. нар. газов хъб "Балкан". На практика това ще е свободната борса за търговия със синьо гориво. Но "Газпром" повтори и потрети, че няма никакво намерение да търгува на нея, тъй като има железни контракти за доставка със съседите ни.

Експертите вярват, че правителството си е свършило работата. Тиражират се мнения, че "Турски поток" приключва до нашата газоизмервателна станция "Странджа 2", нататък ние имаме нашата газотранспортна система, която се подчинява на правилата на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. Освен това нямало и руско участие в изграждането на газопровода на наша територия, а разширението на мрежата ни било изцяло за наша сметка.

Борисов също е убеден в правотата на тази позиция. Той е категоричен, че Съединените щати санкционират "Турски поток", а не "Балкански поток". "Аз отидох в Брюксел и Вашингтон и казах, че имаме геополитически интерес да си останем в газопреносната стратегическа система", коментира с увереност министър-председателят, допълвайки, че при нас се строяло с бързи темпове - 150 километра вече са положени и трасето ще е готово до края на юни.

Приглася му и шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Според него България и "Булгартрансгаз" ще останат на газовата карта на Европа. И след изграждането на "Балкански поток" приходите на държавния оператор от пренос ще се увеличат значително, достигайки около 400 млн. лева на годишна база.

Всичко това, разбира се, е прекрасно, но преди посещението на американската делегация няма как да не си спомним за една друга визита. На 8 юни 2014-а, след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, тогавашният премиер Пламен Орешарски разпореди спиране на всички действия по изграждането на "Южен поток". 

 
Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар