Зима

Зима
Пролет

25 януари 2020 г.

От МК наложиха глоба за издателите на осъвремененото издание на „Под игото”

Установени са значителен брой извършени промени на оригиналния текст, включително обяснителни бележки, без те да са съгласувани с Министерството на културата
 
Министерството на културата е връчило акт за установяване на административно нарушение на издателството, отпечатало и разпространило „Под игото на съвременен български език”, съобщават от ведомството. 

Дирекция „Авторско право и сродните му права” се самосезира в края на миналата година по повод публикации и участия в медии на издатели и експерти.

От министерството са направили преглед на съдържанието на „Под игото на съвременен български език” и са сравнили текста в него с този в изданието на „Под игото” от 1980 г.. Установени са значителен брой извършени промени на оригиналния текст, включително обяснителни бележки, без те да са съгласувани с Министерството на културата, каквото е изискването на закона, уточняват от ведомството, съобщава Cross.bg.

Има случаи, в които срокът на авторските права изтича и текстът може да се ползва свободно, но в случая с романа на Иван Вазов авторските права са безсрочни. Промени могат да бъдат правени в изключителни случаи и то с одобрението на културното министерство. 

От там отричат при тях да е постъпвало искане за разглеждане на каквито и да е било промени по текста на „Под игото" на Иван Вазов.

От министерството не посочват каква е сумата на глобата.
По закон тя може да е от 2 000 до 20 000 лева.
 
Все още не е ясно какво ще се случи с вече отпечатаните екземпляри на романа.  

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар