Зима

Зима
Пролет

19 януари 2020 г.

Зелен хайвер - вместо пари за "Струма"

Излиза, че освен в спазването на екоразпоредбите, не сме особено добри и в изпълнението на пътни проекти в срок

Страната изтърва 270 млн. евро от Европейския съюз. И то за един от най-важните пътни проекти. 


Новината, че няма да получим европомощ за строителството на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле набързо обиколи медиите, но малцина са тези, които посочиха реалната причина за провала. Поредното чиновническо безхаберие!

От Агенция "Пътна инфраструктура" явно наистина ни имат за много прости или просто за идиоти. Достатъчно е да погледнем официалното им оправдание. Формулярът, с който страната кандидатства за значителната сума, ще бъде преработен "с оглед на приоритетите в сферата на екологията на новата Европейска комисия, която вече представи своя Европейски зелен пакт."

Разбирай - понеже на Стария континент задуха "зелен вятър", нас ни пращат "за зелен хайвер"...

Реалната картина обаче е малко по-различна. През август 2019 г. кандидатствахме за 270 млн. евро, с които да се финансира строителството. Два месеца по-късно бе публикуван официалният отговор на Брюксел, където прочетохме потресаващи неща. От Европейската комисия посочиха, че на базата на представената информация, исканият финансов принос за предложения голям проект не е оправдан.

Посочиха и още нещо, че България не е успяла да осъществи целите и мерките за опазване на всички обекти, определени според директивата за Местообитанията, като по този начин е нарушила въпросната директива. Отсъствието на необходимата оценка за опазване на околната среда, създава възможности за грешни изводи и представянето на проекта в по-благоприятна светлина, отколкото би трябвало. Също така държавата ни не се е съобразила с изискванията на Натура 2000 за опазване на биоразнообразието в региона.

Най-смущаващото обаче е твърдението, че властите са представили непълни и нелогични срокове за изпълнението на участъка. Агенция "Пътна инфраструктура" не е предвидила разбивка за напредъка по години, а само е посочила, че ще изпълни 41% от проекта до 2023 година.

Излиза, че освен при спазването на екоразпоредбите, не сме особено добри и при изпълнението на пътни проекти в срок.

Сега нагласите са, че заради неумението или нежеланието на АПИ да изпълни европейските изисквания, за строителството на "Струма" може да бъдат изтръскани българските данъкоплатци. 


А защо пък да не се замрази проектът?! Все пак в един свой емоционален изблик премиерът Бойко Борисов каза: "Ще направя магистрала "Струма" до Кресна от двете страни, а после, който иска да даде няколко милиарда, може да я качи по върховете, защото така искат. Има много мераклии за власт, нека намерят добри решения, да съберат няколко милиарда и да го направят така, както искат..."
 Ще се молим магистрала "Струма" да е готова до следващата Олимпиада

Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар