Зима

Зима
Пролет

26 февруари 2020 г.

През 1936 г. започва производството на леките коли Volkswagen

Дори Фердинанд Порше да беше създал само този автомобил, и тогава името му щеше да бъде на почетно място в историята...

На днешния ден през 1936 г. по нареждане на Хитлер в Германия започва производството на леките коли Фолксваген.

Volkswagen, VW (буквален превод - "кола на народа") е немска автомобилна марка, една от многото, принадлежащи на концерна Фолксваген.

Историята на концерна "Фолксваген" започва през есента на 1933 г. в една от залите на хотел „Кайзерхоф“ (Kaiserhof) в Берлин. Събеседниците са трима: Адолф Хитлер, Якоб Верлин (Jacob Werlin), представител на Даймлер Бенц, и Фердинанд Порше.

Хитлер поставя изискване: за немския народ да се създаде здрав, сигурен автомобил, струващ не повече от 1000 райхсмарки. Освен това, автомобилът трябва да се произвежда в нов завод, олицетворяващ „нова Германия“. На лист хартия той нахвърля скица, означава основните точки от програмата и пита за името на конструктора, който ще носи отговорността за изпълнението на правителственото задание. Якоб Верлин предлага кандидатурата на Фердинанд Порше. Наричат бъдещия автомобил "Фолкс-Ваген" ("народен автомобил").

На 17 януари през 1934 г. Фердинанд Порше изпраща чертежите на прототипа на народния автомобил, създаден на базата на разработения по-рано Porsche Typ 60, в Райхсканцеларията (правителството) на Германия.

Историците и биографите на Порше са единодушни, че  дори той да беше създал само този автомобил, и тогава името му щеше да бъде на почетно място в историята на автомобилната индустрия.

Фѐрдинанд По̀рше (на немски: Ferdinand Porsche) е сред най-видните автомобилни конструктори на ХХ век.

През 1906 година той започва в компанията Daimler-Benz AG, за която създава поредица от забележителни автомобили. Най-знаменитите модели на Мерцедес, построени под ръководството на Фердинанд Порше, стават спортните модели S и SS.

На 6 март 1931 г. започва да работи самостоятелно като открива в Щутгарт конструкторско бюро „Porsche“, занимаващо се с конструирането на всякакъв вид двигатели с вътрешно горене. Скоро след това, по заявка на фирмата "Цюндап" (Zündapp) са построени три автомобила марка "Volksauto", които стават прототип на легендарния Volkswagen Kafer ("Бръмбар", в България известен повече като "Костенурка"). Разработката е довършена малко преди Втората световна война - през 1938 година, и скоро хиляди коли с марката VW тръгват по пътищата на Германия. В различни модификации "Бръмбарът" продължава да се произвежда в Европа до 1990 година.


Евгений Натов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар