Зима

Зима
Пролет

10 февруари 2020 г.

С 3 лева е скочила цената на свинското месо за една година

В последните 10 години цените на плодовете и зеленчуците се движат в нормални граници
 
Около 3 лева е разликата в цената на свинското месо в сравнение с миналата година. Основната причина за това е африканската чума по свинете. 

Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Той обясни, че поскъпването е започнало от 5 август. Ако по-рано нивата са били от 9 лв., то сега цената на врат без кост е 12 лв. Иванов посочи пред БНТ, че пазарът е нестабилен и няма равновесие в цените. Поради тази причина имало "доста сериозна вариативност" при ценообразуването на свинското.

В момента вносното свинско преобладава, особено за обработка. Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата обаче смята, че са били предприети добри мерки за биосигурност.

Иванов отбеляза, че в момента при краставиците има свръхцена, но това било нормално предвид сезона. "При картофите, зелето и лука имаме по-ниски равнища в сравнение с миналата година. И обратно, при плодовете - имаме много евтини", отбеляза той.

Експертът заяви, ситуацията в момента е противоположна на това, което се е случило през 2018 г. - много евтини плодове, а скъпи зеленчуци. Той обясни, че това е свързано с реколтите през годината както у нас, така и в Европа, тъй като България следва тенденциите на случващото се в ЕС.

Иванов посочи, че в последните 10 години цените на плодовете и зеленчуците се движат в нормални граници. При основните хранителни продукти - захар, фасул, олио, брашно, ориз, има стабилитет при цените в повече от 10-годишен период. Млечният пазар е силно подценен и цените са вследствие на силната конкуренция.

Специалистът отбеляза положителна тенденция в сферата на потреблението - купуват се по-скъпи, но качествени продукти.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар