Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2020 г.

Пародията на Прехода: Държавата в хаос, само престъпността организирана

Списъкът на членовете на организираната престъпност постепенно нараства и се превръща в основно занимание за властите, за които борбата с мафията се изчерпва със съставянето му
 
Първата петилетка от началото на демократичните промени от 1989 г. се развива по социалистически - в съкратени срокове. 

Това се отнася най-вече за протичащите процеси в подземния свят. Там ври и кипи - много от изгонените от МВР кадри на ДС преминават от другата страна на барикадата и заедно с изпадналите от държавната грижа представители на спортните среди наливат основите на организираната престъпност.

Много скоро става ясно, че в обзетата от хаос държава единствено престъпността е добре организирана. И логично идват резултатите - възникват групировките на борците, на каратистите, на бивши служители от отряда на  т.нар. червени барети, които влизат в стълкновения за подялба на територии. Процъфтяват кражбите на автомобили, рекетът и силовото застраховане, контрабандата, трафика и търговията с наркотици.

В бюлетините на МВР за престъпността все по-често се появяват имената на хора, които години по-късно дават лице на подземния свят - Васил Илиев, брат му Георги Илиев, Димитър Джамов, Красимир Маринов (Големия Маргин), Дмитрий Минев (Димата Руснака), Пело Стоев, Йордан Гиздов (Данчо Малкия), Иван Ангелов (Кобрата), Младен Михалев (Маджо), Венко Агонцев, Иво Карамански...

Списъкът на членовете на организираната престъпност постепенно нараства и в един момент се превръща в основно занимание за властите, за които борбата с мафията се изчерпва със съставянето му. И със зачеркването на част от списъчния състав, който е "паднал" в кървавите престрелки на гангстерската война по улиците.

Безсилието на държавата е повече от очевидно. Една от легендите от началото на прехода недвусмислено разкрива това - и до ден днешен все още се смеем на опита на вътрешния министър Виктор Михайлов от  кабинета на Любен Беров да спре жп-композициите с цистерни,пълни с контрабандно гориво към ембарговата Югославия,  разполагайки на жп-релсите край Калотина бойна войскова машина.

Въпреки този опит, в крайна сметка трафикът на гориво към западната ни съседка се превръща в основен бизнес за организираните престъпни групировки и не до там организирани групи от населението, които придават впечатлението за масовост на мероприятието. За радост на МВР, което попълва статистиката за успешно противодействие на престъпността със заловените кокошкари с мотоциклети, които щъкат между граничните пунктове на България и Югославия.

Мафията със служебна победа над кабинета "Инджова"

По ирония на съдбата когато все пак държавата решава да даде сериозен отпор на организираната престъпност, властта се намира в нежни женски ръце. С указ на президента Жельо Желев за министър-председател е назначена Ренета Инджова, която е начело на служебния кабинет, управлявал България от 17 октомври 1994 г. до 26 януари 1995 година. Единствената досега жена-премиер идва на власт, обявявайки публично "тотална война с растящата престъпност".

Във втория си месечен отчет пред обществеността, Ренета Инджова обаче признава, че българското законодателство насърчава престъпността и "всеки опит да се докосне организираната престъпност опира до добре скроени договори и чисти правни форми". Законодателството толерира, протежира и усъвършенства развитието на престъпността, която е достигнала стадия на симбиоза между мафията и официалната власт, посочва служебният министър-председател.

В тоталната война с престъпността, Ренета Инджова хвърля на фронта като шеф на МВР ген. Чавдар Червенков, бивш началник на военното разузнаване. Генералът е първият вътрешен министър, който се опитва да въведе някакъв ред в разцъфтяващия охранителен бизнес, който в преобладаваща си част е в ръцете на мутри. Ген. Червенков участва активно в създаването на новите закони за службите и на  реда  за взаимодействието им. За тази цел към Министерския съвет е създаден Съвет по сигурността, който е първият оперативен орган на изпълнителната власт в областта на националната сигурност.

Любопитен факт от неговия престой начело на вътрешното ведомство е срещата му с Васил Божков-Черепа. Срещата се състояла по молба на Божков, който се оплакал, че срещу него е извършен атентат, но службите не са направили нищо за разследването му. Днес ген. Червенков с чувство за хумор си припомня подробностите около  тази  среща : "Спомням си, беше почивен ден, обажда ми се в къщи по петолъчката дежурният и докладва, че в Петрич Васил Божков и Живко Фашиста, една мутра от града, щели да се гърмят. Местната полиция не знаела какво да прави. Заповядах му да се обади на началника на управлението в Петрич и да му каже, че съм разпоредил да хване Васил Божков, да го качи на една полицейска кола, да го върне в София и Божков да си плати по тарифата на таксиметровите превози".

Четирите месеца, през които ген. Червенков е начело на МВР, обаче се оказаха недостатъчни за справяне с мафията.

Пир по време на разстрел

След като служебното правителство на Ренета Инджова загуби служебно в краткия си сблъсък с мафията, дойде ред и на БСП да си опита късмета при управлението на вътрешния ред. Вътрешното министерство е под ръководството на Любомир Начев, който държи юздите на службите от 26 януари 1995 г. до 10 май 1996 година. Премиерът Жан Виденов се доверява на Начев, защото е работил като следовател в системата на МВР, ръководил е отдел в Научноизследователския център по криминалистика и криминология към МВР, автор е на трудове по криминалистика, криминология и оперативно-издирвателна дейност.

Опитът на Начев обаче е без значение - организираната престъпност живее по своите закони и с пролятата по улиците кръв от бандитски сблъсъци пише своята история, докато службите безучастно наблюдават. Разчистването на сметки между групировките беше в разгара си, докато Начев съставяше прочутия си "Черен списък" с имената на 2315 престъпници с три или повече висящи дела. Начев бе министърът, който обяви на всеослушание, че няма гангстерска война, въпреки че по времето, когато ръководеше МВР бяха извършени серия от убийства, сред които и на Васил Илиев, създателят на борческата империя ВИС-2.

В безсилието си да спре вълната от насилие МВР-шефът Начев нареди да се създадат звена за бързо реагиране към всяко РПУ. Мерките обаче не дадоха резултат и самият вътрешен министър призна, че има теч на информация от службите към силовите групировки. По време на управлението на БСП се нароиха финансовите пирамиди, левът се обезцени, БНБ постави под особен надзор девет банки, които в крайна сметка фалираха като изсмукаха спестяванията на българите. Роди се и терминът "кредитен милионер".

Най-големият гаф на Любомир Начев, който доведе до оставката му, се случи на 3 май 1996 година. Същият ден люлинският бандит Иво Кашавелов и аверите му с калашници направиха на решето тримата полицаи Красимир Трошанов, Йордан Бинев и Ангел Ангелов , а колегата им Пламен Варадинов бе тежко ранен. Часове след кървавата баня МВР-шефът Любомир Начев бе открит от екип на БНТ в разгара на веселието на коктейл в НДК и в компанията на "Мис България" Евгения Калканджиева.

Гафът с пиршеството в компанията на манекенки след тройното убийство в "Люлин" обаче беше и последен в кариерата на Любомир Начев като вътрешен министър. 

 Братята Васил и Георги Илиеви

Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар