Зима

Зима
Пролет

14 февруари 2020 г.

Валери Симеонов: Ръгбиста в мъглата

Изказванията на политика за bTV показва притеснителния поход на властта да се мачкат свободните медии

Валери Симеонов често действа като ръгбист в българската политика - влиза в различни теми внезапно, като посича първия изпречил му се през краката със скок изотзад. 


Проблемът е, че се държи като ръгбист, докато на терена всъщност се играе друга игра.

Това вече веднъж го свали от вицепремиерския пост, но урокът явно още не е научен. Тази седмица той заяви в ефира на БНТ, че двама от журналистите на bTV са корумпирани, защото не са съобщили веднага това, което бившите съдружници на Васил Божков са им казали за него. Това е едновременно глупаво, неприемливо и опасно.

Глупаво е не само защото е невярно. В журналистическата професия има базови правила за работа с подадена информацията - да бъде проверявана и през други източници, търси се позицията на всички засегнати страни и институции. Това може да се случи бързо, а може да отнеме и повече време. Важното е аудиторията да не бъде подведена.

Изказването на Валери Симеонов е неприемливо, защото отношенията политици - медии също минават през правила и нарушаването им рано или късно се санкционира. Журналистите са длъжни да "търсят сметка" на управляващите от името на обществото и данъкоплатците, на които и по закон политиците са длъжни да се отчитат. Българските политици от последните години обаче все по-често демонстрират превратната си представа за медиите като за техни слуги. Това на практика означава край на журналистиката като професия с обществена роля и замяната й с обслужваща властта пропаганда.

И това е опасното в изказването на Валери Симеонов. Ако беше изолиран случай, щяхме да го отдадем просто на лошата му лична преценка и липса на здравомислие. То обаче е част от серията действия, с които властта се опитва (и до голяма степен успява) да превземе медиите и заглуши всеки критичен глас.

Миналата седмица премиерът нарече журналистите, които му задават въпроси, "мисирки", макар и все пак веднага да се извини. Под ръководството на Емил Кошлуков новините и коментарните предавания на БНТ постепенно влизат в синхрон с партийната линия. При предишния генерален директор на БНР цялата програма на радиото беше спряна, за да не би един журналист да попречи на избора на Иван Гешев за главен прокурор. "Нова телевизия" замлъкна. След като братята Домусчиеви я купиха, свободните журналисти там биват заменяни с кадри от ядрото на конгломерата около Пеевски.
 

От големите масови медии - националните телевизии, остана "неприбрана" само bTV. И в момента върху нея се фокусират атаки от всички посоки с идеята, че ако все още не може да бъде превзета, поне да бъде компрометирана.

Ситуацията с Валери Симеонов и бившите съдружници на Васил Божков е показателна. Историята за неплатените такси на "Национална лотария" и другите разкрития на братята Найденови (собствениците на "Ефбет") очевидно беше внимателно планирана на различни нива. Имаше план какво да направят различните ведомства - прокуратура, министерства, кога Симеонов да внесе законопроекта за хазарта и пр. За да започне тази офанзива обаче, трябваше повод - от типа медиен фойерверк. От самото начало на кампанията си братята Найденови държаха да го изстрелят от медии като bTV, dnevnik.bg, "Капитал" или mediapool.bg. Но не от медиите на Пеевски и в никакъв случай от най-голямата българска медийна група - на Домусчиеви.

Парадоксът е че тези, които искаха тръбата за атака да прозвучи от независими медии, които са такива, защото работят по професионални стандарти, сега обвиняват bTV, че е корумпирана. Ако Валери Симеонов търсеше истината за скандалните обстоятелства около лотарията на Божков, щеше да задава доста по-важните въпроси:
 

- Как в продължение на пет години държавата не е разбрала, че е ощетявана със стотици милиони невнесени такси, та трябваше да й го съобщят съдружниците на Божков?
 

- Защо, след като сигналът им до прокуратурата е подаден още на 5 декември, тя се задейства две седмици по-късно?
 

- Ако наистина управляващите са загрижени за негативните ефекти от хазарта върху обществото, защо не ограничиха агресивната му реклама, както е в цивилизованите страни?

Очевидно целта не е да се дават отговори, а точно обратното - да се спуска мъгла. И медиите, които помагат да се вижда по-ясно, трябва да бъдат посичани от озовали се във властта ръгбисти.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар