Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2020 г.

Боряна Димитрова: Не трябва да очакваме, че много българи от чужбина ще се върнат

"Емигрантите избират страни, в които БВП на глава на населението по покупателна способност е по-висок от средния за ЕС."
 
"Според официални данни българските емигранти в чужбина са около 2 млн. души. Не бива да очакваме, че те ще тръгнат масово да се връщат, защото причината за емиграцията им е икономическа. 

Затова трябва преди да се правят каквито и да било планове каква социална политика и как да се използват парите от държавния бюджет, отговорните институции да направят подробни анализи какво кара хората да емигрират и в кои страни отиват. Към момента няма такава информация, само статистика."

Това каза Боряна Димитрова от Алфа рисърч, която взе участие във форум за демографията, пред Banker.bg.

"Основен фактор за емиграцията е икономическият. Най-големите български диаспори са в Германия, САЩ, Испания, Канада. В Турция също имаме голяма диаспора, но тя е по политически причини, вследствие на възродителния процес. Изследванията сочат, че емигрантите избират страни, в които БВП на глава на населението по покупателна способност е по-висок от средния за ЕС. Затова реалистичните очаквания са, че младите българи ще избират да останат у нас и да се връщат, когато достигнем 75% от БВП на глава на населението по покупателна способност в ЕС", коментира Димитрова.

Тя подчерта, че в Европа има емиграция по две оси – от изток на запад и от юг на север. Страната ни се намира в югоизточния регион на континента и губи хора и по двете оси. Това е било улеснено през последните години от все по-голямата европейска интеграция на страната ни.

Според Боряна Димитрова е пресилено да се твърди, че профилът на българския емигрант е ИТ специалист. По-голяма част са хора с по-ниска квалификация, които са заети със сезонна работа в земеделието или строителството. Профилът е млад мъж, който работи с час повече от местните хора и получава с една пета по-ниско възнаграждение.

Според статистиката 20% от българите, които учат в чужди университети, остават в страната, където са завършили висшето си образование. Това обаче не означава, че останалите 80% се връщат в България. Димитрова смята, че печеливш ход ще е, ако фирмите у нас започнат да предлагат стажове на тези студенти и да им предлагат конкурентни условия. Най-предпочитани от българите са университетите в Германия, Великобритания и Холандия. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар