Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2020 г.

Каква е разликата между интимност и близост?

Можете да бъдете интимни с някого без да сте близки и обратното, нали така?
 
Близостта в една връзка е изключително важна за хармонията между партньорите. 

Между близостта и интимността обаче много често се поставя знак за равенство. Тези два термина не са синоними, както погрешно се възприемат в много случаи, но не се и изключват взаимно. 

В крайна сметка можете да бъдете интимни с някого без да сте близки и обратното, нали така?

Липсата на интимност в брака води до скука и отегчение. Когато пък няма близост между двамата партньори, всеки от тях се чувства сякаш живее свой собствен живот извън връзката, което ги кара да се чувстват още по-самотни.

Близостта обикновено се характеризира с ниска степен на тревожност, пребиваване в зоната на комфорт, предсказуемост, познатост на всичко в ежедневието и в отношенията с партньора. С интимността има известна мистерия, която позволява известен риск, понякога дори висок, нивата на тревожност и съмнение в партньора също са нестабилни. Предсказуемостта на хода на връзката не е така лесна, както е при партньори с високо ниво на близост.

Близостта е изключително важен компонент от всяка дълготрайна връзка. Тя дава сигурност и усещане за безопасност, подплатени от ангажимента, който моногамната връзка предполага. В някои случаи обаче близостта може да нарасне до такава степен, че да задуши интимността.

Каква е разликата между интимност и близост и защо те не са взаимозаменяеми?

Близост означава „игра на сигурно“

Много двойки навлизат в коловоз с времето, който ги кара да правят едни и същи неща без никаква спонтанност. Ходят в едни и същи ресторанти, гледат едни и същи предавания и филми, поръчват си едно и също за ядене. Измежду всички тези навици интимността наистина се губи. Тя просто заспива дълбок сън. Безопасността понякога е истинският тих убиец на страстта и интимността.

Интимност означава да останете любопитни


Когато търсите интимност, вие очаквате нещо неочаквано и ново, с което да се изненадате във връзката си. До болка познатото и омръзнало ежедневие в отношенията прави тъкмо обратното – потиска любопитството и подсъзнателно ви кара да се интересувате от партньора си все по-малко. Мислите и желанията ви започват да се отдалечават от него, докато накрая съвсем се откъснат.

Близостта е рутина, дори в леглото

Постигането на разбирателство с партньора се превръща в еднообразие, което води до тотална скука даже и в леглото. Колкото по-близки ставате, толкова по-малко мотивирани сте да изненадвате партньора си и себе си с нови страстни техники в леглото. Спонтанността и любопитството постепенно изчезват. Постигнали сте разбирателство по всички въпроси и сякаш няма ход, който не бихте могли да предвидите и очаквате от партньора си. Чувствате се все едно слушате един и същи албум на един и същи изпълнител отново и отново. Знаете думите и музиката наизуст.

Интимността предполага признаване на желанията

Много често партньорите в една дългосрочна връзка или брак са склонни да потиснат собствените си интереси и желания в сексуален план, за да угодят на половинката си. И това не касае само секса, а всеки един аспект от съвместния живот. За да се поддържа интимността жива е наистина необходимо да не спирате да вербализирате желанията си, да ги споделяте с партньора си и да им давате приоритет понякога. Осъзнаването на вашите нужди и желания всъщност ви прави пълноценни партньори във връзката и поддържа нивата на щастие в нея.

Близост е да пазите фантазиите си за себе си

Всеки има сексуални фантазии без значение дали е в дълготрайна връзка или не. Вероятността да не посмеете да ги споделите е по-голяма, когато сте в продължителна връзка с партньор, с когото сте потънали в тотална близост. Притеснявате се да възбудите интереса му по начин, който преди сте правели. Изпитвате срам и страх от отхвърляне сякаш се изправяте срещу приятел, а не срещу интимен партньор с желанията си.

Интимността позволява на фантазиите да се развихрят

Споделянето на фантазиите е път към съживяването на връзката, което ще я върне отново към вълнуващите нива, на които е вибрирала в началото. Ако сте изгубили тези вибрации и вълнение, започнете да споделяте отново фантазиите си и ще се убедите колко вдъхновяващо и подхранващо действа това на връзката.



Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар