Зима

Зима
Пролет

13 февруари 2020 г.

Болни амбиции намесиха Русия, САЩ и ОАЕ в мърлява българска интрига

Човек, колкото й да е запленен от собствените си фантазии, трябва да си дава сметка, че повечето българи са завършили поне пети клас...
 
Сийка Милева, говорителката на Иван Гешев, казала, че днес станало ясно как Русия е застанала зад гърба на Божков и е настояла властите в Абу Даби да го пуснат на свобода. 

На визита в Дубай е отишъл шефът на руското разузнаване Сергей Наришкин, аргументира се Сийка.

Много хора са чупили тъпомера, но тази новина е нов рекорд. Сийка ни съобщава, че Наришкин, шеф на служба в Топ 3 на света, се вдигнал от Москва, за да уговаря министър-председателя на Обединените арабски емирства да пусне Черепа от ареста. Наистина само болна фантазия може да роди подобна глупост.

Сийка и Гешев имат ли понятие колко време отнема планирането, стиковането, координиране и обсъждане на темите, анализът на тези теми и организацията на едно такова посещение? И дали през всичките тези месеци в Кремъл са знаели и обсъждали, как точно Божков ще се скара с Пеевски, например, и веднага Валери Симеонов ще предложи закон държавата да поеме хазарта? И въобще защо Иван и Сийка смятат, че в Москва някой толкова много се интересува от войните между олигарси, властници и задкулисието ни?

Идеята е елементарна: да се вкара Русия в нашенския сюжет и по този начин Гешев, плюс още двама-трима от екипа на диктатурата, владееща страната, да направят плонж пред американците. И вярват, че янките ще се хванат?!

Ако все пак трябва да търсим някакъв смисъл във възможността България да е спомената в разговорите в ОАЕ, то би следвало да е по темата за наш депутат-олигарх и дебелите му сметки в арабски банки. Руският президент Владимир Путин няколко пъти напомня за изчезнали близо 800 млн евро по проекта „Южен поток“, които не са върнати на Москва и до днес. Знае се кой стои зад двете основни фирми, участвали в проекта от българска страна. Известно е също, че тези фирми светкавично напускат проекта, когато разбират, че той няма да мине пред ЕС. Парите обаче ги няма. Говори се, че в момента чрез тръбите за Турски/Балкански поток през наша територия държавата изплаща именно този дълг, присвоен от – руснаците, а и немалко българи знаят от кого.

Това, което са си казали премиерът на ОАЕ и Дубай шейх Мухамед бен Рашид Ал Мактум, руският ръководител на Външното разузнаване Сергей Наришкин и колегата му Талал Хамид Балхул ал Фласи е нещо, което Гешев и Сийка няма как да знаят. Нито нашите служби и дори Бойко Борисов, който има добри връзки в ОАЕ. Защото такава е световната практика от векове. Най-много някой да пусне „партенка“ – неслучайна - по трасето към София, за да се обслужат неистовите амбиции на неколцина нашенци, внушили си, че са по-умни от всички останали.

Но да отидем още по-далеч. Допускаме, че на Борисов връзките в ОАЕ са толкова горещи и железни, че някой му признае, че нещо такова е споменато. И той ще го каже на Гешев и Сийка, за да го развеят като байрак пред медиите? Това означава край на уважението и доверието към държавата ни. Защото излиза, че в Абу Даби се надсмиват над Кремъл и разпространяват тайни от преговори на най-високо ниво. Дори не е научна, а налудна фантастика...

Друг е въпросът ако имаше официална информация. Но тогава Сийка щеше да цитира източник. Но Сийка не цитира такъв. Защото няма.

Не бива болни амбиции за доказване и власт да принизяват до такава степен отношенията ни с други страни. Човек, колкото й да е запленен от собствените си фантазии, трябва да си дава сметка, че повечето българи са завършили поне пети клас.

И толкова ли е трудно да им светне под каскета, че САЩ и Русия винаги в крайна сметка се разбират и че не се обаждат по телефона в София, за да докладват на как става това и срещу какво.

Наришкин с премиера шейх Мухамед бен Рашид Ал Мактум

 Борис Петков, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар