Зима

Зима
Пролет

6 февруари 2020 г.

Инспекторатът към ВСС не е установил нарушения на съдия Андон Миталов

От инспектората посочват още, че при тях не са постъпвали други сигнали срещу Миталов, които накърняват престижа на съдебната власт
 
Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) не е установил нарушения на съдия Андон Миталов при решението му да пусне обвиняемия за шпионаж Николай Малинов да пътува до Москва, съобщиха от институцията.

Ден след като държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео разпространи изявление, в което се казва, че Миталов и семейството му получават забрана за пътуване в страната заради сериозна корупция, по случая се задействаха Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която се събира извънредно днес, и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който изиска пълна информация за съдията. Информация за доказателствата срещу колегата си поискаха и съдиите от спецсъда, пише Leks News

Всъщност досега от САЩ не са дали никаква информация на какво се основава заключението им, че съдията Андон Миталов е корумпиран, нито дали то е свързано с пускането на Малинов да пътува до Москва.

От ИВСС съобщиха, че са извършили предварително проучване, след като бяха сезирани миналата година от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и са констатирали, че няма основание за започване на проверка, тъй като не установяват нарушения при организацията по образуването и движението на делото, както и на приключването му в срок. От Инспектората допълват, че главният прокурор е поискал произнасяне по правилността на съдебния акт, а те нямат такива правомощия.

„ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка“, се казва в съобщението.

От инспектората посочват още, че при тях не са постъпвали други сигнали срещу Миталов, свързани с почтеност, конфликт на интереси или действия, които накърняват престижа на съдебната власт.



Няма коментари:

Публикуване на коментар