Зима

Зима
Пролет

6 февруари 2020 г.

В интерес на обществото е да има достойни и независими журналисти

За смела журналистика е нужна както подкрепата на обществото, така и солидарност в гилдията
 
Асоциацията на европейските журналисти - България излезе с позиция по повод неуважителното и обидно отношение на премиера Бойко Борисов към българските журналисти.

Ето и позицията:

Асоциацията на европейските журналисти – България поздравява колегите, които незабавно изразиха несъгласието си с неприемливото и обидно отношение на министър-председателя Бойко Борисов. Във вторник премиерът за пореден път си позволи да се държи неуважително към журналисти, които изпълняваха задълженията си – да му задават въпроси, с цел да информират аудиторията по теми от безспорен обществен интерес.

Държим да подчертаем, че интересът на журналистите в този случай е напълно легитимен – премиерът се намира на работа и въпросите, които му се задават, са изцяло делови. Тъй като става дума за строго служебни отношения, по никакъв начин това не е навлизане в лично пространство и буди недоумение реакцията на Борисов, включваща махленски език и обида, която освен всичко друго е основана и на пола на повечето присъстващи – използваното нарицателно е на животно от женски пол.

На този фон, направи впечатление отговорът на част от присъстващите, които не подминаха думите на Борисов и го принудиха да признае грешката си. В същото време представителка на сайта “ПИК”, известен с подкрепата си за силните на деня и пренебрегването на етични правила и стандарти, се опита да омаловажи думите на премиера и да го защити. В последващ коментар Ива Николова написа, че Борисов “едва ли подозира колко е прав” и че веднага се намерили докачени заради “мисирките”.

Подобно отношение руши авторитета на професията журналист и винаги ще среща нашия отпор. В интерес на обществото е да има достойни и независими журналисти, а не хора със смачкано самочувствие, пригласящи на управляващите.

За смела журналистика е нужна както подкрепата на обществото, така и солидарност в гилдията. Тези дни видяхме пример за такава солидарност във Великобритания, където журналистите масово бойкотираха правителството, след като кабинетът на Борис Джонсън ограничи достъпа на критични медии.

"Бихме искали и в България да виждаме толкова категоричен отговор всеки път, когато правата на журналистите бъдат нарушавани, тъй като това представлява и ограничаване на конституционното право на обществото да бъде информирано."

А за онези “питомни гълъби”, които нямат нищо против да бъдат квалифицирани с имена на животни, ще припомним една подходяща за случая Езопова басня:

Птицеловецът и дивите и питомните гълъби*

Един птицеловец разгънал мрежи, към които бил привързал питомни гълъби. После се отдръпнал и зачакал да види какво ще стане. Диви гълъби прелетели при тях и се заплели в примките. Дотичал ловецът и започнал да ги събира. Те започнали да обвиняват питомните гълъби, че макар да са от един род, не са ги предупредили за клопката. А питомните им отговорили:

- Та за нас е по-добре да се пазим от господарите, отколкото да се харесваме на роднините си.

*Езоп. Басни, Превод от старогръцки: Тодор Сарафов, Издателство „Христо Г. Данов“, 1982 г.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар