Зима

Зима

3 февруари 2020 г.

Мария Захарова за Яцек Чапутович: Така мислят всички Наполеоновци - и Бонапарт, и в лудницата

Чапутович каза по-рано, че Полша е спечелила "историческия спор с Русия"
 
Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова коментира във Фейсбук изявленията на полския външен министър Яцек Чапутович относно победата в историческия спор с Русия, цитирана от РИА Новости.

"Така мислят всички Наполеоновци - и Бонапарт, и в лудницата", написа Захарова в социалната мрежа.

Чапутович каза по-рано, че Полша е спечелила "историческия спор с Русия". Речта на Владимир Путин на Световния форум за възпоменание на Холокоста в Йерусалим, дипломатът нарече "не особено антиполска".

Министърът каза още, че сега Варшава трябва да се стреми да "успокои емоциите и да нормализира отношенията" с Москва, защото, въпреки всички различия, страните са съседи.

Путин, говорейки в Йерусалим, каза, че Холокостът е бил и ще остане дълбока рана, трагедия, която винаги ще се помни, а задължението на политиците е да защитават доброто име на героите от Втората световна война и да поддържат истината и справедливостта. Той добави, че всички са отговорни за предотвратяването на трагедията на Втората световна война.

Руските политици многократно са говорили за опитите на няколко европейски държави да пренапишат историята.
 

И така, в средата на декември Владимир Путин заяви, че някои западни страни, в частност Полша, са влезли в конспирация с фашистка Германия, като Русия разполага с документи за съответните преговори, припомня Epicenter.bg.

Държавният глава разказа как полският посланик в Третия райх обещал да издигне паметник на Адолф Хитлер за плановете му да изпрати евреите в Африка. Варшава не призна този факт и руският посланик беше извикан във външното министерство. Думите на Путин предизвикаха възмущение сред полските власти, които се опитват да обвинят за началото на войната СССР, като се позовават на Пакта Молотов-Рибентроп.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар