Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2020 г.

Румен Радев снема доверието си от правителството

"Липсата на воля за реформи и за справяне с проблемите, с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа за цели обществени системи."
 
Президентът Румен Радев обяви, че от днес официално снема доверието си от правителството.

Държавният глава оповести новината в специално обръщение към народа.

Според него кабинетът на Бойко Борисов не работи в интерес на българските граждани, въпреки че то носи отговорност за острата криза в нашето общество.

"От три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на хората и не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на страната. За съжаление това не се сбъдва", отсече Радев.

"Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за справяне с проблемите, с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа за цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход", обвини още той.

Като пример за лошото управление Радев посочи водната криза в Перник, за която обаче правителството отказвало да поеме политическа отговорност.

"Разследване на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да излага на риск здравето на хората, за да извличат печалби шепа бизнесмен", посочи Радев.

Според него сега правителството тихомълком прокарва промени на валутния борд, а законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси.

В същото време бедността и неравенството се задълбочават, търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

"Институции, призвани да бъдат независими, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи", смята държавният глава, цитиран от Dnes.bg.

Според него кабинетът на Борисов и неговото управление водят до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация.

"На всичко това трябва да се сложи край. Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи в борбата за отстояването на нашите права. Скъпи сънародници, аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресии, а се уповават на закона и морала, това е бъдещето на смелите и достойните, на младите и просветени, на възрастните, честните и отрудените, на всички които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността за доброто на България", призова той.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар