Зима

Зима
Пролет

15 февруари 2020 г.

Димитър Луджев: Премиерът и главният прокурор заблуждават хората и сплашват бизнеса

Приватизацията не е трябвало да бъде преминаване на собствеността в някакви частни ръце, а форма на модернизация
 
"В момента просто се заблуждават хората. Това е една акция на премиера и на главния прокурор за сплашване на бизнеса. Всички сключени сделки са законосъобразни, дори тези, които са явно грабителски и осъдителни."

Това заяви пред БНТ бившият вицепремиер проф. Димитър Луджев. По негово мнение прокуратурата през цялото това време не е направила нищо по отношение на тези дела, както и по отношение на приватизационните.

"България беше ограбена в огромен мащаб от огромни банки, групировки, бизнес групировки, силови групировки", заяви Луджев. По думите му само нереализираните вътрешни задължения, които са рефлектирали върху фалита на банките, през 94-та - 95-та година са били към 12 милиарда и половина долара.

„Нещо да се е случило през това време? Прокуратурата нещо да е направила по тези дела, да не говорим по приватизационните“, запита бившия вицепремиер.

Той обясни, че приватизацията не е трябвало да бъде преминаване на собствеността в някакви частни ръце, а форма на модернизация.

„В пика на приватизацията една сделка голяма се правеше около 18-20 дена. Една сделка на общините се правеше за една седмица“, каза още Луджев.

Според него ефективната стратегическа приватизация е била пренебрегната, защото са нямали полза нито политиците, нито родните бизнес и силови групировки, които са изпомпвали предприятията.

„Както се оказа по-късно - 83% от държавните активи бяха ликвидирани. А пък политиците и управляващите, които направиха приватизацията, те нямаха интерес. Не можеха да вземат големи пари от западни инвеститори, трябваше да вземат комисионни. Комисионните можеха да им дадат родните другари“, коментира процеса Луджев.

По думите му Иван Костов има огромна вина, защото е знаел, че приватизацията е трябвало да бъде от друг тип.

„Кой е виновен може да се види най-добре в един доклад, който ген. Атанасов представи 99-та година на Костов. В доклада са дадени начините, по които даден министър е свързан с дадена групировка, какво се прави, какви са далаверите. Там са имената на тези, които имат най-голям принос“, обяви Луджев.



Няма коментари:

Публикуване на коментар