Зима

Зима
Пролет

11 март 2020 г.

Владимир Путин може отново да се кандидатира за президент през 2024 г.

Промените бяха одобрени на трето и последно четене от 383-ма депутати в 450-местната Държавна Дума
 
Долната камара на руския парламент одобри на трето, окончателно, четене конституционни поправки, които позволяват на Владимир Путин отново да се кандидатира за президент през 2024 г. - нещо, което сегашната конституция забранява.

Промените бяха одобрени на трето и последно четене от 383-ма депутати в 450-местната Държавна Дума. Никой не гласува против, но 43-мата депутати на Комунистическата партия на Руската федерация се въздържаха. От залата отсъстваха 24-ма депутати. Останалите парламентарни групи одобриха закона за промените в конституцията.

Сега законът трябва да бъде одобрен и от горната камара - Съвета на федерацията. Ако той бъде подкрепен от две трети от местните парламенти на субектите на Руската федерация, президентът ще го изпрати в Конституционния съд за проверка на невстъпилите в сила изменения.

При положително решение на 22 април ще се състои референдум за поправките. Ако гражданите на РФ ги подкрепят, държавният глава ще издаде указ за официалното публикуване на конституцията с внесените в нея поправки, в който ще се посочи и датата за встъпването им в сила, уточни ТАСС.

Председателят на Думата Вячеслав Володин каза пред журналисти днес, че "измененията, които се предлагат, са необходими с оглед на предизвикателствата на днешния ден и на потребностите на обществото". Той посочи, че до референдума, на който руските граждани трябва окончателно да се произнесат по предложените промени, депутатите ще се срещат със своите избиратели в регионите, за да им разяснят всяка поправка.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар