Зима

Зима
Пролет

11 март 2020 г.

Какъв ще е новият Ренесанс...

Как този път една евентуална пандемия ще повлияе на човешкото съзнание и поведение
 
Чумата през 14 и 15 век в Европа редуцира драстично числеността на населението, като в някои големи градове умират до 50 процента от жителите.

Странно съвпадение... и тогава, и сега заразата започва в Средна Азия и пристига в стария континент по море, с търговските кораби от Китай, които акостират в големите пристанища на Италия (Венеция, Флоренция). Болестта се разпространява от плъховете и бълхите, a скромните хигиенни условия и навици на европейците не успяват да противостоят.

Епидемията вилнее няколко десетилетия, дори цял век. Помислете си, няколко поколения подред родени, израсли, живели и умрели под знака на чумата
 

Колкото и цинично да звучи, чумната зараза в Европа дава и положителен ефект. Имуществото на починалите попада в ръцете на оцелелите. Повече блага се преразпределят на по-малко хора.

Като краен ефект се наблюдава икономически възход и замогване. В същото време се променя съзнанието на хората.

Директната среща със смъртта има това въздействие.

Човек вижда света по нов начин. И именно затова, точно тогава се ражда Ренесансът, ренесансовите хора, ренесансовият начин на мислене и всички оттук идващи благотворни за цивилизацията ни последствия.

Очевидно създателите на Коронавируса са били очаровани от историята на чумната епидемия в предренесансова Европа.

И очевидно са решили да съживят един стар историческо-пандемичен сюжет по принципа всяко ново е добре забравено старо...

На някой явно му е прищракало, че богатство се трупа не само от безкраен оборот и че за по-малко хора има повече. По-интересно обаче е как този път една евентуална пандемия ще повлияе на човешкото съзнание и поведение.

Какъв ще е новият Ренесанс...


Галина Данкова, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар