Зима

Зима
Пролет

5 март 2020 г.

Ефектът на доминото

Така се прави, браво, Борисов. Първо приключваш "лошите" вестници, после приключваш и опозиционните медии...
 
Журналистика е да публикуваш това, което някой друг не иска да бъде публикувано, всичко останало е пиар, твърди Оруел. 

Управляващите в България обичат пиара и са готови да убият журналистиката, каквото и да им струва това. Уви, медиите стават все по-слаби в съпротивата си, а безброй шефове слагат наколенките и включват раболепни поклони към силния на деня, само и само да се задържат още малко в бизнеса.

Бойко Борисов и компания постлаха пътя към безпрецедентното умишлено убиване на печата в България. Превърнаха Делян Пеевски във всесилен и всевластен шеф на разпространението и продаването на вестници, а после уж обещаха, че държавата ще помогне на издателите продукцията им да стига до потребителите. Да, ама не. Или поне не скоро и не преди вестниците да понесат огромни загуби. Сигурно се надяват опозиционните медии да се самоприключат през това време.

Не е достатъчно, та се гласят да посегнат и на телевизиите. Още миналата година премиерът обяви, че НС трябва да решава дали политическите формации имат право на издателска дейност или да финансират медии и телевизии. Оказва се, намерили са "външен" фактор, който да пробута идеите им като "експертни предложения".

Доколко подобни промени са легално допустими и конституционно обосновани, това е друг въпрос. Незададен все още. Защото предложенията още не са официални. Но знаем, че ГЕРБ обичат да пускат "слухове", за да пробват общественото мнение и да видят каква е търпимостта към гениалността им.

Така се прави, браво, Борисов. Първо приключваш "лошите" вестници (някои може и да си остави, защото слушкат), после приключваш и опозиционните медии... Да не забравяме и кроежите за промяна във финансирането на БНТ и БНР, с тях правителството ще си гарантира "правилното" отразяване от обществените медии. Все пак, който плаща, той поръчва музиката... 


През това време останалите "неполитически" частни телевизии ще са си научили урока и ще следват "правата вяра" в отразяването на властта. Пък и колко богати бизнесмени са останали без обвинения от прокуратурата, че да могат да си позволят да пръскат пари в медийни проекти? За радиата също ще се намери цаката.

Закривай, Борисов, закривай и забранявай всичко. Само тогава може да си подсигуриш така лелеяната безкритична маса фенове, които живеят само, за да "лайкват" статусите ти и клипчетата от джипката.

Тъжното е, че прословутата солидарност май не работи достатъчно в медийната среда у нас. И всеки се надява, че властовите ходове срещу журналистиката няма да ударят него. Чували сте за ефекта на доминото. Е, първите плочки вече паднаха. А в края остават само останки, легнали пред хвалебствени статии, плакати и видеа с Мъжа, който всеки ден само реже лентички.


Павлета Давидова, "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар