Зима

Зима
Пролет

4 март 2020 г.

Как коронавирусът засегна лютата борба в италианския футбол

Желанието на всички в Италия е футболното първенство да продължи по план, вместо постоянно да се отлагат мачове
 
Мачове пред празни трибуни в продължение на един месец - такива мерки предвижда италианското правителство след увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в страната. 

На спешна среща в Рим между ръководството на италианската лига Серия А, президентите на водещите клубове и спортния министър Винченцо Спадафора бяха обсъдени възможните ходове.

Желанието на всички в Италия е футболното първенство да продължи по план, вместо постоянно да се отлагат мачове.

В два поредни уикенда вече бяха отложени срещи, в които домакини бяха тимове от Северна Италия. Лигата отложи и полуфиналните мачове от турнира за купата - "Ювентус" срещу "Милан" и "Наполи" срещу "Интер".

"Първенството трябва да продължи по план. Мисля, че най-правилното е да опитаме да защитим здравето на публиката, да се играе при закрити врати и да няма масови прояви", каза Спадафора.

Недоволството на големите

Отлагането на мачове в последните два уикенда доведе и до голямо недоволство. Част от клубовете се оплакаха, че условията трябва да са еднакви за всички - или всички мачове се играят без публика, или всички се отлагат.

В момента в Серия А се води борба за титлата, каквато отдавна не е имало. Водач е "Лацио" с 62 точки, но и мач повече от шампиона "Ювентус" (60 точки). Трети е "Интер" с 54 точки и две срещи по-малко от "Лацио".

Президентът на "Интер" Стивън Жан нарече директора на Серия А Паоло дал Пино "клоун". Причина за това беше отлагането на дербито с "Ювентус" и допълнителното сгъстяване на календара през май.

"Играете си с календара, а здравето на хората винаги остава на заден план. Вие сте може би най-големите и най-мрачните клоуни, които съм виждал. 24 часа? 48 часа? 7 дни? Какво още? Каква ще е следващата ви стъпка? И точно вие сега ми говорите за спортсменство и честна конкуренция", написа Жан в социалните мрежи, цитиран от Dnevnik.bg.

Пред "Гадзета дело спорт" той обясни, че на първо място пред всичко останало трябва да бъде поставяно здравето на хората.

Водещите клубове в страната не са доволни заради идеята отложените мачове да се изиграят през май. Тогава е краят на сезона, когато ще се проведат финалите в Шампионската лига и Лига Европа, а за момента италиански клубове продължават и в двата турнира.

Ситуацията с другите спортове

В последните дни италианският парламент заседава активно и за ситуацията в останалите спортове и надпревари, които текат на територията на страната в момента. Волейболното първенство на Италия в момента е спряно, а мерките, които се обсъждат, са провеждане на състезания единствено без публика.

Официално потвърждение още няма.

В следващите 20 дни на територията на Италия трябва да се проведат и три от най-големите колоездачни състезания - Страде Бианке (7 март) в Тоскана, Тирено - Адриатико (11-17 март) в провинция Марке и класиката Милано - Санремо (21 март) в Ломбардия.

По всяка вероятност и трите прояви ще бъдат отложени. На 9 май започва и Джиро д'Италия.

В страната вече бяха отложени мачове от турнира Шестте нации в ръгбито. Единствено стартовете в Световната купа по ски през миналия уикенд преминаха по план.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар