Зима

Зима
Пролет

12 март 2020 г.

Шест съвета за засилване на имунитета

В момента ни атакуват 2 вируса - коронавируса и грип тип Б.

Много е важно да спазвате добра хигиена, да поемате силна храна, да не прекарвате много време на места, пълни с хора и да си почивате повече, за да се предпазите от тях. 

Ето някои важни неща, които да направите, за да засилите имунитета, според "Prevention".

1. Не пийте прекалено много алкохол

Смята се, че спиртът унищожава коронавируса, но не е добре и да прекалявате с алкохола. "Прекаленият прием на алкохол потиска имунната функция", казва Джесика Кординг, диетолог. А и алкохолните напитки ви дехидратират. За да се предпазите от болести, трябва да сте много добре хидратирани. Препоръчително е жените да пият само по 1 питие на ден, а мъжете - максимум 2.

2. Яжте плодове и зеленчуци

Това е нещо, което трябва да знаете от малки - залагайте основно на плодове и зеленчуци, за да имате силен имунитет. Най-добре е да ядете всякакви цветове плодове и зеленчуци. Те ви зареждат с антиоксиданти, които борят настинките. Много е важно да хапвате зелени зеленчуци, цитрусови плодове, сладки картофи, горски плодове и камби.

3. Поемайте витамин D

Витамин D играе важна роля за имунитета. Той помага на организма да произвежда антитела, които премахват болестите. Витаминът подсилва костите, полезен е за червата, мозъка, имунната система. А много хора имат недостиг на този витамин. Снабдявате се с него от слънчевите лъчи, но е важно и да заложите на храни, които са богати на витамин D - риба и морски дарове, гъби, яйца (задължително яжте жълтъка).

4. Спете достатъчно

Набавянето на достатъчно количество сън помага на организма да се възстанови от стреса, на който е подложен всеки ден - и физически, и ментален. Сънят помага на имунната система да функционира по-добре. Ако не спите достатъчно, организмът произвежда по-малко цитокини - гликопротеини, от които се нуждаете, когато сте настинали, болни или под напрежение. Трябва да спите между 7 и 9 часа на нощ.

5. Мийте ръцете често

Това е най-важното правило, което да спазвате, за да предотвратите коронавируса. Измиването на ръцете с вода и сапун премахва бактериите и вирусите и така те няма да попаднат в очите, носа или устата. Трябва да миете ръцете с вода и сапун около 20 секунди.

6. Движете се

Да сте физически активни също е от ключово значение. Ако спортувате или поне ходите много, това ви предпазва от попадането на патогени в белите дробове или дихателните пътища. Така се произвежда и повече антитела.


Teenproblem.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар