Зима

Зима
Пролет

16 март 2020 г.

Сърбия затвори границите си и въведе извънредно положение

А. Вучич: Когато в ЕС им трябваха сръбските пари, ни караха да променяме условията на търговете, за да ги печелят европейски фирми. А когато стане мъчно, тежко, тогава нашите пари вече не им трябват."
 
Сърбия затваря границите си, съобщи снощи премиерът Ана Бърнабич. 

На територията на западната ни съседка ще бъдат допускани само сръбски граждани, връщащи се от чужбина, дипломати и чуждестранни граждани с разрешение за работа. Армията ще бъде изпратена в помощ на граничната полиция и санитарните власти.

В страната, където има 48 заразени с коронавируса, е обявено и извънредно положение. Затварят се училищата и университетите. Забранява се събиране на повече от 50 души в затворени пространства.

Полицията в Сърбия ще упражнява надзор върху поставените под карантина, а войската ще охранява болниците, в които се лекуват пациенти с коронавируса. Сръбските власти ограничават поскъпването на основни храни, защитни облекла и дезинфекционите средства.

След като Европейската комисия обяви ограничения за износа на медицинско оборудване за трети страни, сръбският президент Александър Вучич се обърна за помощ към Китай:
 

„Ще изляза от кожата си. Това решение взеха същите хора, които ни караха да не купуваме китайски стоки. Когато им трябваха сръбските пари, ни караха да променяме условията на търговете, за да ги печелят европейски фирми. А когато стане мъчно, тежко, тогава нашите пари вече не им трябват. Вярвам в моя брат и приятел Си Цзин Пин! Само Китай може да ни помогне".
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар