Зима

Зима
Пролет

27 април 2020 г.

Коронавирусът удари и пазара на употребявани автомобили в България

Практическите продажби на употребявани леки коли за повечето автокъщи са спаднали с 90%
 
Коронавирусът удари жестоко и пазара на употребявани автомобили в България. 

Въпреки че обявеното на 13 март у нас извънредно положение не затвори директно автокъщите и официално те продължават да работят, реални продажби почти няма поради тоталната липса на клиенти. Практическите продажби на употребявани леки коли за повечето автокъщи са спаднали с 90%, а за някои - със 100%, установи проучване на Economic.bg на пазара.

„Никакви продажби нямаме - от началото на април сме продали точно нула автомобила", заяви собственикът на автокъща „Маверик" в столичния кв. Горубляне. 


„В началото на март успяхме да продадем 3-4 коли, а сега - кръгла нула", посочи той и допълни: „А иначе имаме обаждания от клиенти. Един звъни от Харманли и се чуди как да дойде, друг се обади от Бургас за информация за конкретен модел, но засега само си говорим по телефона. Така че дори някои хора да имат нужда и възможност да си купят кола, то заради наложените карантинни мерки не могат да дойдат. Засега харчим спестени пари. Хубавото е, че успяхме да договорим намаление на наема с 40% до края на извънредното положение. При нула приходи обаче въпросът е как ще плащаме останалите 60% и заплатите", чуди се собственикът на столичната автокъща.

Проблемът очевидно е повсеместен. „Над 90% е спадът на продажбите при нас", заявиха от „Евро карс" в столичния жк „Обеля 2". „Ако преди обявяването на извънредното положение сме подавали средно по 20 коли месечно, сега продаваме по 2. Вече не можем да си покриваме дори разходите за автокъщата", добавя той. Въпреки това продължават да плащат на персонала и не смятат да го освобождават, тъй като „трудно се откриват професионалисти в България".

„Най-лесно състоянието на пазара може да се види чрез регистрациите в КАТ", коментира още собственикът на „Еврокарс". „Ако преди кризата се регистрираха средно 600 автомобила на ден, то сега са между 100 и 150, като над половината от тях са камиони, а има и доста нови коли", обясни той.

„Пазар ли? Че има ли изобщо такъв", възкликна Вергил Кацов, председател на регионалната асоциация на автокъщите „Дупница ауто". „Обикновено продавам между 35 и 50 автомобила месечно. От 1 до 12 март имам 19 продажби, от 13 до 31 март - само една, а от началото на април досега съм продал две, като прихода от едната вече го изконсумирахме целия. Подчертавам - не печалбата, а прихода - за заплати на момчетата и пр. Втората от тези две коли я продадох в Коринт, като гъркът я договори по телефона, но обясни, че ще дойде да я вземе „в първия удобен момент", така че ще си видя парите от нея кой знае кога", обясни Вергил Кацов.

Принципно по-голямата част от клиентите на автокъщите в Дупница са от Гърция и Северна Македония. Обикновено това са автокъщи от тези държави, които купуват колите в Дупница и препродават на крайни клиенти там. Поради това фирмите доставят автомобили от всички класове - както малолитражни, купувани основни от клиенти в Гърция заради високите данъци на мощните коли там, така и автомобили от средния и високия клас, които са повече предпочитани в Северна Македония и у нас.

„Внезапното обявяване на извънредното положение отряза бизнеса като с нож", коментира още Вергил Кацов. Хората се струпаха по магазините да се запасяват със стоки от първа необходимост и явно на никого вече не му е до купуване на коли", допълни той. Според него в Дупница има над 5000 автомобила втора употреба, в които са вложени десетки милиони и които очакват своите бъдещи стопани, но такива засега почти липсват.

„Предстоят много трудни времена, дори и след като приключи извънредното положение", прогнозира Кацов. „Спирането на бизнеса беше рязко, но рестартирането му ще бъде много дълъг и труден процес", смята той. Поради това и в Дупница са договорили намаление на наемите автокъщите.

Разбира се, при това положение и вносът на употребявани автомобили също е замрял. Отдавна е известно, че над 80% от него се осъществява от Италия, където всички автокъщи бяха затворени още в средата на март.

„В Италия вече започнаха да отварят един по един оказионите, като основно ще започнат работа след 4 май", обясни Вергил Кацов." Така че вече някои работят, но със сериозен пропускателен режим - с предварително записване на час като при лекар. Информацията ми е, че тези, които вече са отворени, работят много слабо - ако преди един оказион там е обслужвал над 30 клиенти на ден, сега се записват за посещение средно двама-трима. По-сериозният проблем е, че нашите автовози не искат да пътуват към Италия, защото като пристигнат там ще трябва да карат карантина, която, доколкото знам, не е 14 дни, а повече. Ние доставяме автомобили и от Северна, и от Южна Италия, от областта Ломбардия и от региона на гр. Абруцо, като навсякъде мерките все още са много строги", коментира Вергил Кацов.

На въпрос как гледа на дългогодишната война, която водят вносителите на нови автомобили в България срещу автокъщите за употребявани коли под мотото за повишаване на екологичните изисквания, Кацов отговори:

„Крайно време е вносителите на нови автомобили в България да осъзнаят, че ние един без друг не можем. Не можем не само поради факта, че все още малцина у нас могат да си позволят закупуването на нова кола, но дори и поради обстоятелството, че продадените от тях нови коли след няколко години също остаряват и ще трябва да отидат на вторичния пазар, с който повечето от тях не искат да се занимават", завърши той.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар