Пролет

Пролет

9 април 2020 г.

Отиде си Вълчо Камарашев

Вълчо Камарашев е един от най-обичаните актьори в киното, превърнало се в българска класика

 На 82-годишна възраст почина обичаният актьор Вълчо Камарашев, съобщиха от Съюза на артистите в България.

Той има повече от 100 роли в театъра и киното. Незабравима е ролята му във "Войната на таралежите" като чичкото, който все се кара на децата. Самият той се определя като актьор, който показва тъжно-веселия характер на българина.

Артист с над 60-годишна кариера, той е любимец на няколко поколения българи. Познаваме го от театъра ("В полите на Витоша", "Хъшове", "Барабанчица" и много други), киното ("Тримата от запаса“, „Осъдени души“, „Вилна зона“, „Служебно положение ординарец“, „Дело №205 – П.К. Яворов“, „Всичко е любов“,
„Комбина“ и др.) и телевизионния театър ("Двубой", "Службогонци", "Чичовци" и много други).

Вълчо Камарашев е роден на 12 септември 1937 г. във Видин. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кр. Сарафов в класа на проф. Филип Филипов през 1959 г. Три години играе в Бургаския драматичен театър (1959 – 1962), след това две години в Пернишкия драматичен театър (1962 – 1964), а после две години в Драматичния театър в Русе (1964 – 1966). От 1977 г. около 20 години е актьор в Нов драматичен театър "Сълза и смях", след това 15 години в Театър Българска армия. Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1979 г. Носител е и на множество отличия като Медал за заслуги към БНА, "Орден "Кирил и Методий" и "Награда на САБ за най-добър актьор за 2000 г. за ролята на Жуков в "Руска народна поща".

Вълчо Камарашев е един от най-обичаните актьори в киното, превърнало се в българска класика. Споделя, че работата му е свързана с режисьорите и от тях е научил най-много, особено от Леон Даниел. Пред БНТ, актьорът споделя: "Имах непрекъснато работа. Не всичко, в което съм работил е било добро. Винаги е различно, но помня много филми." Споделя, че не обича чисто комичните и чисто трагичните роли, а когато е сложно. 


"И в най-добрата комедия има нещо сложно, и в най-добрата трагедия има нещо смешно", отбелязва големият актьор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар