Зима

Зима
Пролет

9 април 2020 г.

Пазарът на техника: Застой за неопределено време

Секторът страда от забавени доставки и намалено потребление заради карантината

Последните два месеца са особено тежки за глобалния пазар на техника. 


Първо, избухналата епидемия в Ухан доведе до спиране на заводите в Китай, които произвеждат значителна част от електрониката на много от най-известните марки - от Apple до HP и Microsoft, както и много от компонентите, използвани от компании в други държави. Това доведе до спиране на цялата верига на доставките. Отделно пострада и самият китайски пазар, тъй като потреблението рязко намаля заради карантината. И докато епидемията там се забави и голяма част от производството отвори наново, вирусът стигна Европа и буквално затвори целия континент.

Българският пазар на техника не бяга от общите тенденции и първо отчете забавяне на вноса заради коронавируса. Сред засегнатите стоки са най-вече смартфоните и телевизорите, както и лаптопите, където имаше забавяне от около три седмици на вноса. С обявяването на извънредното положение намаляха и продажбите. Повечето магазини на големите вериги останаха отворени без тези в моловете, но с променено работно време и при засилени мерки за сигурност като мерене на температурата и ограничен брой клиенти, за да не се получат струпвания. Всички тези фактори доведоха до спад на физическите продажби. За сметка на това има значително повишение в онлайн потреблението.

Според Божидар Колев, съсобственик на "Технополис", продажбите през е-магазина на веригата са нараснали три пъти от началото на извънредното положение и донякъде компенсират забавянето в останалите канали. Николай Тотов, маркетинг директор на "Плесио", казва, че и при тях има огромен растеж на трафика към сайта на компанията - към 80%.

"Във физическия магазин, който работи при пълно спазване на мерките за безопасност, също няма паника, хората изчакват спокойно реда си. Трафикът е намалял, но пък конверсиите (съотношението посетители/купувачи) са на много високо ниво. Цели вертикали от продукти са обект на повишено търсене. Става дума за продукти за оборудване на офис у дома и също забавление у дома. Всички устройства, които улесняват работа от разстояние, са много търсени - лаптопи, уеб камери, таблети", допълва Тотов.

Търсенето в момента се определя именно от настоящата ситуация. Заради карантината и повечето хора, които работят от дома, са скочили продажбите на лаптопи. Според Божидар Колев повишението е тройно на такива машини спрямо преди както заради home office на родителите, така и заради изнесеното обучение на децата.

"Клиентите ни споделят, че имат заделени бюджети от работодателите им специално за закупуване на подобни устройства", коментира и Тотов.

Друга много търсена категория са забавленията у дома, както и фитнес уредите заради наложителното стоене вкъщи. Божидар Колев отчита и повишението в една определена категория - малките кухненски уреди като хлебопекарни машини и други подобни устройства.

Въпреки забавените доставки от Китай в последните месеци складовите наличности са на добро ниво и засега могат да отговорят на търсенето тук, уточняват от сектора. Все още компании от бранша не могат да коментират какво точно ще е крайното отражение на кризата с коронавируса върху бизнеса им. Със сигурност много потребители отлагат покупката на по-скъпи или не толкова наложителни уреди. И макар онлайн продажбите засега да компенсират донякъде спада на посетителите във физическите магазини, ефекти като home office покупките са временни. Все още не е ясно дали заради забавянето на производството няма да има отражение и върху цените в световен план, не на последно място и заради колебанията в курса на долара.

Продажбите на техника през второто тримесечие по света със сигурност ще бъдат по-ниски. Показателно е решението на големите марки. След като затвори магазините си в Китай през февруари (които впоследствие отвори), Apple обяви, че прави същото с обектите си в цял свят без Китай. Очакванията са мерките да продължат до следващия месец. Други марки и ритейл вериги за техника също работят с ограничен капацитет в цял свят. Показателен е спадът на продажбите на смартфони през февруари, когато беше разгарът на кризата в Китай. Според консултантската компания Strategy Analytics глобалният пазар на телефони се е сринал с 38% до 61.8 млн. бройки през месеца спрямо година по-рано - най-големият спад в историята на този потребителски сегмент.




Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар