Зима

Зима
Пролет

10 април 2020 г.

Балада за някогашните банкери

Мавродиев си отива, но свършеното от СМИ и качествена журналистика остава...
 
Кредитът от Българската банка за развитие (ББР) за дружество от орбитата на колекторската компания "С. Г. груп", който взе главите на ръководството й, по никой параграф не е най-скандалното, което са произвели. 

През последните две и половина години под управлението на Стоян Мавродиев банката има и много по-големи, и много по-зле обезпечени, и много по-политически оцветени заеми. Те не са тайна - бяха описвани от медиите, а публичното възмущение се подминаваше със снизходително мълчание на всички нива. В друг момент това щеше да се случи и с този заем.

Той не е сламката, която прекърши гърба на камилата. Просто имаше лошия шанс да се появи в особено чувствителен момент, когато всяка искра недоволство може да подпали цялата слама заедно с камилата.

Някои анализатори вероятно ще разчетат в публичното линчуване на Мавродиев от Бойко Борисов конфронтация с ДПС, доколкото в този мандат банката (както и почти целият портфейл компании към икономическото министерство) им е дадена на безвъзмездна концесия. Възможно е и действията на премиера наистина да са премерен ход, използвайки удачния момент на извънредното положение. По-вероятно е те да са част от добре работещия условен рефлекс на Борисов да се отървава от пасивите за рейтинга си със замах.

Това превръща предстоящите назначения на ново ръководство на ББР във важен тест - не само като политическа окраска, а и като чистоплътност и експертност. Ясно е, че веднъж отворена като ковчежница за политици и едри бизнесмени, капакът й трудно ще може да хлопне. Извънредното положение обаче дава добър шанс със скърцане да се попритвори поне дотолкова, че банката да се ограничи до неотложната си задача - да канализира помощ за бизнеса и хората. 


А за почистването на наследството на бившия банкер Мавродиев вероятно ще можем само да си мечтаем да има кой да извади едни милиони да изкупи лошите кредити. Той си отива, но свършеното от СМИ и качествена журналистика остава. И е жалко, че тези, които взимат решенията, го виждат чак когато дойде кризата.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар