Зима

Зима
Пролет

23 април 2020 г.

УЕФА взе решения относно доиграването на клубните първенствата в Европа

От УЕФА настояват, че здравето на футболистите, зрителите и всички други, които са част от събитията, е на първо място
 
Изпълнителният комитет на УЕФА взе своите решения относно доиграването на клубните първенствата в Европа. 

Според централата местните футболни федерации да направят всичко възможно за нормалното приключване на сезоните в съответните страни. Все пак от УЕФА настояват, че здравето на футболистите, зрителите и всички други, които са част от събитията, е на първо място, съобщава Gong.bg.

В момента всички първенства, с изключение на това в Беларус, са спрени.

Ето всички решения на УЕФА:

Идеалният сценарий, ако пандемията позволява, е да могат всички шампионати да бъдат завършени, което ще даде възможност за европейските клубни турнири да продължат отбори, които са заслужили това по спортни заслуги или по-точно казано - с резултатите си. Ако това обаче не е възможно – основно заради проблеми с календара, се препоръчва подновяване по различен от досегашния формат, който би дал възможност на клубовете пак да се класират само и единствено въз основа на резултатите си.

Може да се случи местните федерации или лиги да имат законови основания да прекратят преждевременно първенствата. За това нещо ще става дума само в следните случаи:

1. Наложена заповед за забрана на спортни събития, заради която съответният шампионат да не може да бъде завършен навреме преди началото на следващия сезон;

2. Непреодолима икономическа пречка, която да пречи на завършването на шампионата, защото така би се рискувала финансовата стабилност на първенство или клуб в бъдеще.

Ако някое първенство бъде преждевременно прекратено поради някоя от изброените причини, УЕФА ще настоява от съответната федерация да определи евроучастниците за сезон 2020/2021 въз основа на постигнатите от тях резултати в местните надпревари.

Съответната процедура на избора трябва да бъде правена въз основа на ясни и недискриминационни принципи. В противен случай местните асоциации ще могат да определят финалното класиране въз основа на съответните обстоятелства за всяка надпревара.

УЕФА си запазва правото да преценява и евентуално да отказва участие на клуб, заявен от дадената федерация, чийто сезон е бил прекратен преждевременно. Това ще важи само за следните случаи:

1. Съответната надпревара не е била прекратена преждевременно според условията на УЕФА или по други законови причини, свързани със здравето;

2. Посочените клубове не са били избрани въз основа на обективна, прозрачна и недискриминационна причина;

3. Появи се съмнение сред обществеността, че въпросният клуб не е бил избран честно.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар