Зима

Зима
Пролет

28 април 2020 г.

Доц. Атанас Мангъров: Никога не е имало пик на коронавируса у нас

"Независимо дали искаме или не, ние вече си живеем с този вирус и виждаме, че не е толкова страшно."

- Г-н Мангъров, разследване на журналистката Валя Ахчиева показа как са били изследвани хората в Банско за коронавирус. Какво ви направи впечатление?

- От проучването й става ясно, че 8 на сто от населението са били в контакт с коронавируса. При  население около 1300 души, това прави сто и няколко души. Резултатът горе-долу съответства на тези от други такива изследвания в страната. Около 5 на сто от направените бързи тестове са положителни, други пък дават между 2 и 4%. Ако тези данни се пренесат към населението на цялата страна, това означава, че някъде около 560 000 души у нас са изкарали този вирус –симптоматично или без симптоми.

- Ограничителните мерки трябва ли да се променят в такъв случай?

- За да се спре тази епидемия, минимум 70 на сто от населението трябва да прекара заболяването. А тези 8 процента означават, че сме много далече от тази граница. Броят на заразените ще нараства, колкото и да се ограничават хората.

- Хората с изненада разбраха от НОЩ, че вече сме преживели един пик на епидемията и даже вървим към втори. Защо така неусетно преминаваме през тези пикове?

- Няма никакъв пик досега. И никога не е имало. Ако изследваш на ден 200-300 проби, ще намериш около 30-40 души, които отделят вируса. Ако изследваш 3000-4000 души на ден, ще намираш 300-400  които отделят вируса. Броят на заразените е винаги пропорционален на броя на изследванията. Би трябвало според данните на проучването в Банско, в страната да има над 400 000 души, които са се срещнали с коронавируса. С това темпо, с което вървим,  ще си ги мерим много време. Трябва да отбележим, че това, което се намира в Банско, са следите от вируса сред населението.  Докато при писиар тестовете се установяват хората, които само в настоящият момент отделят вируса. Вирус се отделя и от хората, които са заразени, но нямат симптоми. А тях обикновено не ги изследваме.

- Ако всички българи бяха изследвани с писиар тестове какъв щеше да е резултатът?

- Щяхме да установим, че има няколко стотин хиляди души, които са заразени.

- Ще се научим ли да живеем без страх от коронавируса?

- Независимо дали искаме или не, ние вече си живеем с този вирус и виждаме, че не е толкова страшно.  Ще говорим за един пик, втори пик… Животът е това, което се случва, докато правиш други планове.



 Интервю на Катя Илиева, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар