Зима

Зима
Пролет

28 април 2020 г.

Собственици на розови масиви прогнозират фалити

Христо Николов: Основните проблеми са свързани с мерките за безопасност и с предлаганите ниски изкупни цени на пазара към този момент
 
Дни преди началото на розобера собственици на розови масиви са притеснени как ще протече кампанията в условията на коронавирус. 

Опасенията им са, че няма да е възможно да прилагат мерките за безопасност, както и че разходите им ще скочат драстично. Те прогнозират фалити и ситуация, при която розовите полета да останат необрани. Очаква се в Долината на розите по време на кампанията да работят над 20 000 души.

„Основните проблеми, които тази година стоят пред сектора, са свързани с мерките за безопасност, които трябва да вземем, както и с предлаганите ниски изкупни цени на пазара към този момент, които не отговарят на действителността.“


Това заяви председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов по Нова телевизия.

По думите му няма как розовият цвят да се бере с ръкавици. „Носенето на маски също не е приложимо, тъй като често се работи във влажно време и в дъжд. Ако маската се намокри, тя ще има обратен ефект“, посочи още Николов. Кампанията вероятно няма да протече по нормалния начин, смята той.

„Цената ще бъде около 1,60- 1,80 лв., което е абсолютно безумна цена за розопроизводителите“, коментира Поля Шекерлиева.

Според розопроизводителите минимална изкупна цена за розовия цвят трябва да бъде около 2, 20  лв. Проблемите, свързани с работната ръка и осъществяването на розобера, ще бъдат обсъдени онлайн с Министерството на земеделието, като едно от настояванията на производителите е държавата да гарантира минимална изкупна цена.


Няма коментари:

Публикуване на коментар