Зима

Зима
Пролет

13 май 2020 г.

Николай Василев: С намаляването на ДДС управляващите ще отворят кутията на Пандора

"Когато в едно общество има различни ставки - масово се злоупотребява и държавата не може да му хване края. Хаос, каша, масивни злоупотреби. Ползата клони към нула."
 
"С намаляването на ДДС, но само за някои сектори, управляващите ще отворят кутията на Пандора."

Това каза бившият икономически министър Николай Василев пред бтв, който носеше в студиото кутията.

"Аз съм фен на простата данъчна система с една ставка. Идеята да се промени философията на ДДС е неправилна и вредна", обяви Василев. Според него по-ниската ставка за ресторантьорите няма да им помогне и те пак ще искат помощ, а заедно с това ще има и много злоупотреби.

"Ще има лош туристически сезон за ресторантьорите. Много ресторантьори и хотелиери ще отидат пак при Борисов и ще кажат защо не ни помагате в кризата. С нищо няма да помогне по-ниската ставка ДДС. Ще има и хора, които ще злоупотребят с това", обясни още той.

"Когато в едно общество има различни ставки - наблюдавал съм го при митниците, масово се злоупотребява и държавата не може да му хване края. Хаос, каша, масивни злоупотреби. Ползата клони към нула", каза още бившият министър на икономиката.

Той определи факта, че мярката не е консултирана с финансовия министър, като "сметка без кръчмар". 


"Премиерът е подведен, че това е антикризисна мярка за цял бранш. Това е антимярка с много вредни последствия за държавата", коментира Василев.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар