Зима

Зима
Пролет

14 май 2020 г.

Кои мерки остават в сила при извънредната епидемична обстановка

В рамките на един месец правителството може да предприеме продължаване или спиране на тази обстановка

На 13 май приключи извънредното положение и здравният министър Кирил Ананиев обяви извънредна епидемична обстановка до 14 юни. 

Така отпадат някои от мерките, докато други остават в сила.

Вече хората не са задължени да носят маски на открито освен при близък контакт с други хора. Носът и устата трябва да са покрити в градския транспорт, ако не искат да бъдат глобени от 300 до 1000 лв. Остава и забраната за хората до 60 г. да пазаруват в часовете между 8.30 и 10.30 часа, когато се пуска зелен коридор само за възрастните.

Парковете остават отворени, но в тях не може да се пие алкохол, както и да има струпване на много хора на едно място. Децата могат да играят на детските площадки, може да се посещават и спортни площадки. Разрешени са всички индивидуални спортове, но при дистанция от 2.5 м. Може да се практикуват и колективни спортове на открито като футбол, баскетбол и волейбол с участието до 10 души, но е забранено да има публика. Плувните басейни са отворени, но плуващите трябва да спазват дистанция помежду си, съобщава "24 часа". Планините и природните паркове също са отворени за разходки, но без лифтове и сядане на пейки и в беседки. Разрешени са пикниците, но само семейно.

Учебната година ще завърши онлайн. В училище за изпитите си ще отидат само 7-класници и 12-класници за матурите. Абитуриентски балове няма да има, но зрелостниците ще могат да имат тържествено изпращане в училищните дворове при специални мерки. До две седмици се очаква решение за детските градини. Шофьорските курсове се провеждат само с един обучаващ се в колата.

До 13 юли има забрана за запори върху заплати, пенсии и банкови сметки на граждани и върху банковите сметки на общините. Срещу физически лица се спират всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавни и частни съдебни изпълнители, след което се насрочват наново, като не се дължат такси и разноски.

От два месеца няма да има наказателни лихви за длъжници на т.нар. фирми за бързи кредити или хора, чиито дългове са прехвърлени на колектори. Заработват съдилищата. От 20 май текат отново процесуални срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства и давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или придобиват права от частноправните субекти. Започват да текат и нотариалните производства.

До 13 юли работодателят продължава да има възможност да възложи работа от дома или да прати служителите си в принудителен отпуск.

До 31 октомври в селското стопанство ще може да се наемат безработни за сезонни работници с временни договори, които са по-дълги от един ден. До 30 септември социални помощи ще се дават без да е задължително децата да посещават училище или детска градина. Няма да се иска и бележка за направени имунизации, за да се вземе помощта за отглеждане на дете до 1 г. Срокът на тези месечни семейни помощи, който изтича в периода от 1 февруари до 31 май, се удължава служебно до 30 юни.

Служебно до 31 декември се удължават и сроковете за изплащане на еднократните помощи за бременност, раждане, осиновяване, първокласници и др., които изтичат след 1 март т. г.
 

Моловете все още остават затворени, там работят банкови клонове, застрахователи, дрогерии и хранителни магазини. Ресторантите и кафенетата ползват само тераси и градини с маси на разстояние поне 1.5 метра една от друга. На една маса не може да седят повече от 4 души или едно семейство.

От 11 май са отворени за посетители всички музеи, галерии и библиотеки при спазване на социална дистанция. Може да се посещават кино и културни събития на открито - театрални постановки и концерти, но при максимален брой заети места до 30% от капацитета и с всички противоепидемични мерки.

Женските и детските консултации и плановите имунизации в цялата страна са разрешени във вторник и четвъртък. Останалите пациенти трябва предварително да си определят час при личния лекар. Разрешени са и плановите операции, трансплантациите и инвитро процедурите.

Също така, ако в продължение на една седмица има високи стойности на новозаболели, ще се предприемат обратните мерки, каза още на брифинга снощи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Извънредна епидемична обстановка се въвежда до 14 юни и това е достатъчен период от време, за да видим как се развива заболяването в България. Няма нужда това положение да бъде безсрочно, защото правителството по този начин си дава периодичност на анализа.

В рамките на един месец правителството може да предприеме продължаване или спиране на тази обстановка. Всичко, което е разрешено в момента да функционира, ще функционира и занапред, допълни той. Всички заповеди по тематична насоченост сме групирали в четири, които ще влязат в сила от утре. Извънредното положение със срок до днес е отменено, но всички противоепидемични мерки действат. Динамиката е голяма, ще има мерки, които ще се отхлабват, посочи той.



Няма коментари:

Публикуване на коментар