Зима

Зима
Пролет

15 май 2020 г.

Извънреден коментар

Когато положението стане обстановка

И така, извънредното положение заради коронавируса през седмицата стана "извънредна обстановка". 


На извънредна пресконференция здравният министър обяви, че всъщност всичко си остава както преди. Ситуацията се следи и ако има някаква промяна, ще се вземат съответните мерки. На практика всички ограничения вече отпаднаха. Заведенията и магазините са отново пълни, маски се носят от малко хора. Това е накратко в момента българската политика за намаляване на опасността от тежка епидемия.

За сравнение - шотландското правителство публикува тази седмица втори вариант на своята "Рамка за взимане на решения" за коронавируса. Документът е сравнително кратък - 26 страници, в които на разбираем език се обяснява защо и кога се налагат или махат всички ограничения. Обяснени са накратко научните постижения през последния месец, има добре подбрани и ясно показани данни за тенденциите в разпространението на вируса, както и прогноза какво може да се очаква през следващите месеци. Правят го, защото искат всички да са информирани какво правят. Когато хората са информирани, могат да участват с идеи и критики във взимането на решения. Когато повече хора участват, решенията са по-добри. Надеждите там са втората вълна през есента да бъде няколко пъти по-слаба от първата.

През това време тази седмица в България премиерът се срещна с абитуриенти, които си искат баловете (защото, нали - един път в живота имаш бал! Едно, две...) и разреши частично тържествата. Преди това при Борисов бяха ресторантьорите и получиха всичко - по-малко разстояние между масите, по-малко ДДС. Засега са затворени детските градини, но недоволните от това майки вече започнаха да се организират и ако следващата седмица стигнат до среща с премиера, въпросът ще бъде решен. Един съвет и за собствениците на молове - да организират работещите в тях и ще бъдат отворени на следващия ден, дори и без аудиенция.

В момента не може да се откаже на нито едно искане за махане на забрана, защото държавата няма никакви ясни и публични критерии какво се и ще се прави. 


"Ако три дни заразените са над 100, връщаме ограниченията", каза Борисов. "Ако една седмица се увеличават стабилно, ще се затягат мерките", каза здравният министър. 

Целият този хаос е показателен не само за нивото на организация на държавата, но и за рисковете, ако вирусът тръгне отново да се разпространява.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар