Пролет

Пролет

15 май 2020 г.

След първата атака с есемеси - добри и лоши новини. Сделка или война?

Васил Божков изпълни обещаното и пусна първа част на есемеси между него и финансовият министър Владислав Горанов. 


Няколко неща правят впечатление. Очакванията за „атомна бомба“ не се оправдаха. Вината е у нас, зрителите, защото очакванията ни бяха огромни.

А и не познаваме „кухнята“ на задкулисието.

Първа констатация: Министър Горанов е отчайващо зле с граматиката, строежа и стилистиката на изречението. Неграмотен! В 4 изречения 11 грешки от всякакъв род. „До като“ (докато, наречие, една дума) е само един пример. Излагащо за човек с висше образование и заемащ подобен пост. Превъзходството на Васил Божков в това отношение е очевидно. Което не е без значение.

Добрите новини за Горанов са:

- Може и ще заяви, че есемесите може да не са автентични.

- Ще обясни, че става въпрос за делова комуникация и нищо повече.

Лошите новини:

- Комуникацията издава близки отношения, а не делови.

- Министърът се държи като човек, който е зависим от бизнесмена.

- Става ясно, че Горанов дава "ценни указания“ на „девойката“, както и на Сашо. („девойката“ е Мария Филипова, бивш шеф на Комисията по хазарта, а „Сашо“ – Александър Георгиев, човекът, който наследил от нея шефския пост в Комисията.)

- Фамилиарният тон в комуникацията показва обвързаности.

- За Горанов това може да е началото на края.

- Губи обществено доверие, доколкото го има.

- Носи щети за управлението.

Добрите новини за Божков:

- Втора седмица бизнесменът успява да фокусира вниманието върху случващото се с него.

- Привлече обществения интерес към поведението и ролята на финансовия министър Горанов в скандала с хазарта.

- Бизнесменът дава да се разбере, че няма да приеме ролята на жертва.

- Показва, че няма само да се защитава, а ще атакува.

- Засега поведението му среща одобрение у немалка част от обществото.

- Повдига завесата на задкулисието в управлението на страната. Това се харесва на мнозина.

- Всява съмнения и разнобой в редиците на кабинета.

- Потвърждава съмненията за корупция по високите етажи на управлението.

- Оправдава очакванията, че няма „да се даде без бой“.

Лошите новини:

- Публикуваните есемеси ще бъдат неглижирани и обявени за манипулирани. Това ще бъде „доказано“ от прокуратурата или лабораторни изследвания, ако се стигне дотам.

- Ще предизвика компроматна вълна, която ще се излее върху него. Вероятно отсрещната страна разполага с информации в таза посока.

- Ще предизвика обвинения, че е бил част от порочната система и че вади есемесите, защото е ударен бизнесът му, а не от подбуди за борба с корупцията.

Изводи:

Васил Божков проведе разузнавателен дозор, ако ползваме военна терминология. Опипа обстановката и даде домашно. Целта би могла да е сделка. Махате Горанов и спирам дотук. Ако Горанов остане – атакувам с главните сили.

Двете страни в този скандал са наясно какво означава това.

Ако премиерът Борисов отстрани Горанов, ще признае вина в скандала с хазарта. Затова вероятно няма да приеме сделката и ще търси начини за контраатака. По-заинтересован от него да се води война срещу Божков е Делян Пеевски. Това означава включване на прокуратура, медии, „независими“ анализатори и експерти, манипулирана информация, натиск върху хора, свързани с Божков и пр. Ще измислят нов скандал, природно бедствие или рязък скок на жертвите от коронавируса, за да отвлекат вниманието. Торквемада да гледа и да се учи…

На улицата протести. Ментата - шеф на комисия за контрол на финансирането за засегнатите от извънредното положение. Филчев и Мръчков съветници на Гешев. Арести и обвинения на неудобни от модела #Кой. Шефът на Специализираната прокуратура се оттегля по неясни причини. Няма ги едни милиарди. ББР от държавна вече е на определени олигарси. Фалшиви доклади към ЕК за финансова помощ. Откраднати стотици милиони от китайско карго. И други от този род.

Да не забравяме Пеевски, когото Божков нарече "паякът в сянка, който дърпа нишките". Сигурно ще има развитие и доказателства в тази посока.

Гражданите се чудят: във Венецуела на Мадуро, в Мексико на картелите или в СССР на Сталин и Вишински живеем? В страна от ЕС и гражданите трябва сами да решат и да наложат волята си. Така се прави.

 
Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар