Зима

Зима
Пролет

17 май 2020 г.

Къде и кога се завръща футболът в Европа

Феновете поне засега ще трябва да гледат любимите си отбори единствено пред екрана
 
От средата на март футболът изпадна в забвение заради пандемията, но първенствата в Европа постепенно правят планове за завръщане към ритъм, близък до нормалния. 

В уравнението отсъстват феновете, които поне засега ще трябва да гледат любимите си отбори единствено пред екрана.

Къде и как обаче ще се завърне футболът?

Първа лига и големите първенства

Българското първенство получи зелена светлина да бъде подновено на 5 юни. Клубовете вече тестваха играчи и служители, като от петък започнаха подготовка, която ще продължи три седмици.

Първото голямо футболно първенството, което се завърна е германската Бундеслига. От събота (16 май) вече се играят мачове при спазване на строги противоепидемични мерки. Всички очи са насочени към германското първенството, което ще послужи като пример за останалите шампионати.

Все още с въпросителни е планът на английската Висша лига. Разговорите с правителството напредват, като властите отварят вратата за подновяването на първенството през юни. Отборите обаче са разединени около заръката да доиграят мачовете на неутрални терени.

Испанските клубове вече договориха с властите да започнат тренировки. Желанието на президента на Ла Лига Хавиер Тебас е първенството да започне на 12 юни.

Все още има съмнение дали италианската Серия А може да се поднови, като правителството, италианската федерация, Серия А и клубовете предоставят противоречива информация. Здравните власти одобриха отборите да започнат на групови тренировки на 18 май, като тимовете се обединиха около датата 13 юни за завръщане на първенството. Това ще стане единствено при одобрение от правителството.

За разликата от другите големи първенства, френският шампионат беше прекъснат, след като правителството забрани провеждането на всякакви спортни събития до септември. Временното класиране в Лига 1 беше взето за крайно и ПСЖ беше обявен за шампион. Решението обаче породи недоволство, като някои клубове обявиха, че ще започнат съдебни действия.

Съдбата на останалите първенства в Европа

АВСТРИЯ

Австрийската Бундеслига ще се започне на 2 юни с мачове през три дни. Клубовете получиха право да тренират в пълен състав от 15 май. Финалът за купата ще се играе на 29 юни.

АЛБАНИЯ

Албанската федерация заяви, че първенството в първото ниво ще бъде подновено на 3 юни. Финалът на купата ще се проведе на 2 август.

АНДОРА

Всички мачове в лигата бяха отложени на 8 март. Намерението е сезонът да приключи по план.

АРМЕНИЯ

Арменските клубове от първото ниво подновиха тренировките на 23 април. Футболната федерация на страната заяви, че мачовете могат да се възобновят през втората половина на май или началото на юни.

АЗЕРБАЙДЖАН

Планът за азербайджанската Висша лига беше тя да започне няколко седмици след приключване на извънредното положение в страната. Правителството обаче удължи блокадата до 31 май, което направи невъзможно връщането на футбола преди юни.

БЕЛАРУС

Беларус е единствената държава в Европа, в която продължи да се играе футбол на фона на пандемията. Досега само два мача от първите две нива бяха отложени поради съмнения за случаи на COVID-19.

БЕЛГИЯ

Белгия беше първата държава, която прекрати футболното първенство. Решението беше отлагано няколко пъти, но в крайна сметка на 15 май "Брюж" беше обявен за шампион.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Босненската футболна асоциация имаше среща на 7 май, но не беше взето решение дали първенството, което беше спряна в началото на март, ще се възобнови.

ГИБРАЛТАР

Футболната асоциация на Гибралтар отмени сезона и спрямо временното класиране бяха определени участниците в квалификациите за европейските турнири през следващия сезон.

ГРУЗИЯ

Все още няма дата на рестарт и форматът на шампионата се преглежда от работната група на футболната федерация.

ГЪРЦИЯ

Някои футболисти вече започнаха тренировки на открито в малки групи на 5 май при спазване на строги правила за социална дистанция. Клубовете се надяват, че сезонът може да се възобнови на 14 юни и очакват разрешение от правителството.

ДАНИЯ

Датската лига заяви, че сезонът първото ниво ще бъде възобновено на 28 май без публика и кампанията ще приключи с плейофите за Лига Европа на 29 юли.

ЕСТОНИЯ

Първенството в Естония ще започне на 19 май пред празни трибуни. От 1 юли обаче до 1000 фенове ще могат да присъстват на мачовете.

ИРЛАНДИЯ

В момента Футболната асоциация на Ирландия очаква зелена светлина от здравните служби и лигата се надява да започне през юни.

ИСЛАНДИЯ

Сезонът трябваше да започне на 22 април и да приключи на 26 септември. Пандемията обаче осуети плановете. Сега клубовете се подготвят да започнат новата кампания на 14 юни, ако е възможно.

КАЗАХСТАН

На клубовете беше разрешено да възобновят тренировки на открито от 4 май, а ръководството на лигата заяви, че мачовете могат да продължат през юни, ако ситуацията е благоприятна. Сезонът да приключи по график с по-малко мачове.

КИПЪР

Кипърската футболна федерация прекрати сезона, след като много здравни протоколи бяха отхвърлени от медицински експерти. Няма да има изпадащи отбори, като броят на отборите ще е 14 през следващия сезон.

КОСОВО

Шампионатът беше спрян в средата на март и не е определена дата за неговото възобновяване.

ЛАТВИЯ

Футболното първенство беше прекратено, след като в страната беше обявено извънредно положение на 13 март. Властите уточниха, че докато има извънредни мерки, спортните прояви няма да бъдат разрешени.

ЛИТВА

Клубовете трябва да решат дали на 23-24 май, или 30-31 май да бъде подновено първенството. Първоначално мачовете ще се провеждат без присъствието на фенове, но лигата възнамерява да потърси разрешение от правителството до 15 юни да запълни стадионите с 10% от общия им капацитет, а след това той да бъде повишен на 20%.

ЛЮКСЕМБУРГ

Резултатите през сезона са анулирани. Няма обявен шампион и изпадащи отбори.

МАЛТА

Миналата седмица няколко клуба предложиха 1 юли като дата за рестарт на първенството. Според здравните власти обаче дискусиите за възможно възобновяване на сезона ще трябва да изчакат.

МОЛДОВА

Федерацията не е предвидила приблизителна дата за възобновяване на лигата. Разговорите с правителството все още нямат резултат.

НИДЕРЛАНДИЯ

Шампионатът е прекратен, а резултатите досега са анулирани, след като правителството удължи забраната за провеждане на големи публични събития до началото на септември заради пандемията. Шампион не беше определен, като няма изпадащи и изкачващи се отбори.

НОРВЕГИЯ

Норвежкият министър на културата и спорта Абид Раджа заяви, че елитните футболни клубове могат да възобновят тренировките си от 7 май с идеята сезонът да започне на 16 юни.

ПОЛША

Първенството се завръща на 29 май.

ПОРТУГАЛИЯ

Португалският шампионат ще бъде подновен на 4 юни.

РУМЪНИЯ

Румъния започна да облекчава мерките на 15 май, като футболната федерация се надява първенството да започне отново през юни.

РУСИЯ

Руската Висша лига ще възобнови мачовете на 21 юни.

САН МАРИНО

Тренировъчните центрове може да отворят едва от 31 май, което означава, че има малък шанс шампионатът да бъде подновен.

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

Футболът в Северна Ирландия е спрян поне до 31 май, без указания кога или дали сезонът ще се възобнови.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Тепърва ръководният орган на футбола в страната ще определя дата за евентуално връщане, тъй като това изисква одобрението на здравното министерство.

СЛОВАКИЯ

Планът е първенството да завърши. Отборите тренират, но рестарт няма да има преди 6 юни.

СЛОВЕНИЯ

Словения се надява да първенството да се завърне през юни.

СЪРБИЯ

Първото и второто ниво на сръбския футбол ще бъдат подновени на 30 май без публика и с променен формат.

ТУРЦИЯ

Вътрешното първенство ще бъде възобновено на 12 юни, като целта е сезонът да завърши до 26 юли. Страната бъде домакин на финала на Шампионската лига през август.

УКРАЙНА

Клубовете предложиха да рестартират сезона на 30 май. Федерацията поиска от министерството на здравеопазването да разработи протокол за връщане на футбола.

УНГАРИЯ

От футболната федерация обявиха, че сезонът ще започне на 23 май.

УЕЛС

Футболната асоциация удължи спирането футбола до 15 май, но заяви, че има желание да завърши кампанията.

ФАРЬОРСКИТЕ ОСТРОВИ

Скромното първенство беше възобновено на 9 май с мачове пред празни трибуни.

ФИНЛАНДИЯ

Отборите получиха разрешение да тренират въпреки критиките за мерките за безопасност.

ХЪРВАТИЯ

Футболът в страната ще се завърне на 30 май с мачове за купата, последвани двубои за първенството от 6 юни.

ЧЕРНА ГОРА

Връщането към тренировки е насрочено за 18 май, докато мачовете трябва да се възобновят на 1 юни без фенове, в зависимост от това колко ефективни са мерките срещу коронавируса.

ЧЕХИЯ

Професионалният футбол в Чехия се завръща на 23 май. Планът е клубовете да играят по два мача седмично, а сезонът да приключи до 18 юли.

ШВЕЦИЯ

Швеция избра да следва политика без строги ограничени и много отбори вече тренират. Целта е първенството да започне на 14 юни, но още няма зелена светлина от здравните власти.

ШВЕЙЦАРИЯ

Правителството даде разрешение мачовете да стартират на 8 юни, а отборите се върнаха на тренировки на 11 май. Въпреки това футболната лига заяви, че все още има многобройни финансови и здравни проблеми, които трябва да бъдат решени. Предстои лигата да вземе решение на събрание на 29 май и възобновяване преди 20 юни изглежда малко вероятно.

ШОТЛАНДИЯ

Професионалните клубове гласуваха сезонът да бъде прекратен, ако не може да бъде доигран.


Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар