Зима

Зима
Пролет

17 май 2020 г.

Живко Георгиев: Преди 100 г. такъв вирус нямаше да има кариера на световна звезда

"Човечеството усили неговия ефект в сегашния стадий на своето развитие и това превърна коронавируса в проблем."
 
"Човечеството за първи път се сблъска с една епидемия, провокирана от биологическия агент, какъвто е коронавирусът, но много бързо се превърна в социална епидемия. Това показа едно уязвимо място на това глобално общество, което изградихме. Биологичното е само видимата част на айсберга. Далеч по-същественото измерение е социалното. Този вирус се социализира."

Това каза пред БНР социологът Живко Георгиев в коментар на изводите от дискусията за социалните и икономическите измерения на кризата Covid-19, която беше организирана от президента Румен Радев.

В предаването "Неделя 150" Георгиев заяви, че благодарение на новите технологии и световната мобилност този вирус е придобил вече повече качества на социологически феномен, отколкото на природен:

"Ако той беше се случил преди 100 години, човечеството нямаше да го забележи. Нямаше да разгърне този мащаб и да направи кариерата на световна мега звезда, а най-много щеше да стане провинциален феномен някъде там - в Китай". 


Той обясни, че в онези времена не ги е имало модерните заболявания на човечеството - диабет, онкологични заболявания, сърдечни, които правят днешните хора уязвими за този вирус, и той е щял да бъде незабележим.

"Човечеството усили неговия ефект в сегашния стадий на своето развитие и това превърна коронавируса в проблем", добави той.

Живко Георгиев изрази несъгласие с твърденията, че вирусът на е опасен и не съществува: "Съвременното общество го превърна в социален феномен, който е дяволски реален, и не трябва да се подценява. По-важни станаха социалните усложнения от неговото въздействие".

"Хората не вярват на добри новини. Новите медии направиха така, че само лошите новини са новини", коментира още социологът.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар