Зима

Зима
Пролет

31 май 2020 г.

Да живее мачизмът, ваксина не ни е нужна!

И не БЦЖ-то, а мачизмът ни е крепил в тоталитарни времена...
 
Името на България се завъртя в международния информационен обмен, благодарение на премиера Бойко Борисов.

Авторитетното издание EurActiv публикува материал, посветен на лидерите на държавите членки на ЕС и на поведението им по време на пандемията. Един от изводите, до който са стигнали авторите на публикацията е, че именно хората, наложили на Европа тежки ограничения и забрани, са сред най-откровените нарушители на карантината.

Авторите на публикацията са си направили труда да проследят и клиповете на българския премиер Борисов, разпространявани в социалните мрежи.

"Премиерът изпитва трудности със спазването на социална дистанция и вози различни министри в своя джип на дълги разстояния, като част от усилията му да поддържа своя имидж на „мачо“ из цяла България", пише EurActiv и уточнява, че ПР екипът на Борисов излъчва коментарите му на живо във Фейсбук.

Че Борисов поддържа облика си на мачо - не е никаква новина. Макар да го прави по нашенски - играе мачлета, плющи белот, сърба супичка с люти чушки, лично си кара джипката, сам си върши работата - защото на вълка затова му е дебел врата, и прочие... 


Изправен до премиера ни, финягата Макрон - например, изглежда неуместно. И то толкова неуместно, че чак предизвиква особен вид умиление - каквото изпитваме, когато видим изправени един до друг централния нападател на училищния футболен отбор и солиста на училищния хор.

Най-любопитното е, че по-добрата половинка от българите няма нищо против   нашенския мачизъм, излъчван мощно от премиера Борисов. Не случайно в процентно отношение жените, гласували за ГЕРБ на последните избори, са повече от мъжете - 32.5 на сто към 30.5 на сто. Този факт навярно обяснява и причината, поради която Борисов не търпи поражения на парламентарните избори - може и да има по-добър, но с тоя съм си свикнала, пък  си знаем и иширетите ...

Има и нещо друго - около нашенският  мачо като по правило се вихрят жени, така както нощните пеперуди се вият около лампата. Не прави изключение и премиера, въпреки че отрича като комунист на разпит има ли жена до себе си. Независимо дали в Банкя или в Барселона. Или на друго място.

Има нещо романтично рицарско в тази тайнственост, която подпалва въображението на герберските гласоподавателки, а може би влияе и сред тези на червената столетница. И в очите им купето на джипката, шофирана  вещо от премиера, облечен в бяла риза с разкопчана яка, се превръща в уютен будоар, в средище на съкровени помисли и омайни предчувствия. А предполагаемото присъствие на ПР-а Севделина, запечатваща мига с камерата на мобилния си телефон, предизвиква непозната и шокираща тръпка...

Еми как да не гласуваш за такъв мачо, дори  и ако  криеш дълбоко в пазвата последното обръщение на другарката Нинова!

Въобще, подобен тип поведение е добре дошло не само в предизборно, но и в пандемично време. Борис Джонсън може да е ексцентричен понякога, но неслучайно коронавирусът го свали - липсва му онази превантивна доза мачизъм, каквато колегата му Борисов има в излишък. И макар да вози министрите си в джипа (имало  и времена, когато ги возеше в багажника, злослови мълвата), макар да носи маската си като папионка и да гази всички забрани и ограничения, нашенският премиер не се удари челно в COVID-19, жив и здрав да е!

Тази представителна извадка на българския народ е интересна и от научна гледна точка. Тя доказва, че има голяма доза истина в извода на германските медици, според които нивата на тестостерон могат да се окажат   ключови при преболедуването и лечението на новия коронавирус.

Според изследването им, цитирано от изданието The Science Times, ниските му нива при мъжете може би са причина за развитието на т.нар. "цитокинова буря", която е сред основните причини за смъртта на пациенти с COVID-19.

Така че можем да приемем написаното от EurActiv  и като проява на бяла завист. И не БЦЖ-то, а мачизмът ни е крепил в тоталитарни времена. Той е бил противоотровата срещу ДДТ, или  хапчето йод - срещу Чернобилската радиация, ваксината - срещу коронавируса! И ще пребъде...



Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар