Зима

Зима
Пролет

23 юни 2020 г.

Ян Моакс: Отнесени от вихъра на 2020-а

Всичко, което се случва в този момент, трябва да се чете от гледна точка на страха. Влязохме в панически общества. Навлязохме в ерата на уплахата...

Стрийминг платформата HBO Max “временно” изтегли “Отнесени от вихъра”. Филмът е смятан за расистки.

Същото се отнася и за “Раждането на една нация” на Грифит. Въпросът е дали трябва да премахнем книгата и от книжарниците. В предаването Le Masque et la plume миналата неделя всички бяха достойни за съжаление (с изключение само на един критик), паникьосани да не минат за расисти: така че всички се наредиха да “смятат за расистка” книгата на Маргарет Мичъл. Накратко, това изисква някои размишления.

1. Истинското зло не е расизмът. Франция не е по-расистка от някоя друга страна, несъмнено е по-малко расистка; Франция и САЩ са страни, където има расизъм, те не са расистки страни. Истинското зло, истинският рак е страхът. Страхът да минеш за расист. Всичко, което се случва в този момент, трябва да се чете от гледна точка на страха. Влязохме в панически общества. Навлязохме в ерата на уплахата. Страхувахме се от “жълтите жилетки”, страхувахме се от Covid-19, сега се страхуваме от чернокожите демонстранти.

2. Този, който се страхува да не мине за расист, може би наистина е такъв. Най-малкото не е наясно със самия себе си. Това издава паниката му, сякаш се страхува да не бъде “разобличен”. Даването на гаранции за не-расизъм е лош знак. Това означава, че имаш съмнения относно собствения си расизъм. Това е да бъдеш по-учтив, по-внимателен с един чернокож, отколкото с някой друг. Прекомерната галантност например е вид женомразство. Не става въпрос да се отрича, че има расизъм, защото го има. Може също да си бял и да поставиш тази борба начело на тревогите си; но е съмнително да искаш на всяка цена да покажеш на полицията на епохата свидетелството си за антирасизъм.

3. Спомням си Пиер Депрож, който пишеше: “Когато чернокож каже, че един бял е тъп, казват, че белият е тъп. Когато бял каже, че един чернокож е тъп, казват, че белият е расист”. Това беше през 1985 г. И за това трябва да помислим през 2020 г.

4. Така че решението на HBO наистина е решение на бял. На този, който иска да бъде по-голям католик от папата. Който поема водеща роля, за да не бъде обвинен в расизъм. Изпитвам почти същото презрение към расиста, както към този, който се страхува да не мине за такъв. И двамата са подлеци; и двамата са слаби; и двамата имат лоша представа за това какво е, какво трябва да бъде, какво би трябвало да бъде човечеството.

5. Нека да видим правителствата. Особено във Франция, където смесват, било то при министрите или на улицата, аферата “Флойд” с аферата “Траоре”. Кристоф Кастанер взема мерки срещу Дерек Шовен. Но Шовен е американски полицай. Правителството отстъпва не само пред натиска на улицата, то отстъпва пред натиска на американската улица. Можем само да се радваме, че душенето при арест е забранено - но не в това е въпросът; въпросът е в паническия опортюнизъм. Проблемът е в отстъпването поради страх. Поради прекомерна слабост. Но слабостта подклажда само едно: омразата.

6. Отстъплението пред тълпата чернокожи, които предявяват искания, означава, че не си уверен в себе си. Разсъждението за един човек може да се отнесе и към едно правителство. Тълпата не е права, само защото е черна. Тъй като стои въпросът: една черна тълпа първо брой ли е или цвят? Да удариш чернокож, защото е черен, е расизъм. Но да отстъпиш пред чернокожите, защото са черни, според мен е самото определение на расизма. Расизъм е да разрешиш на чернокожите забранена демонстрация, понеже това е черна демонстрация. Античерен расизъм. Да бъдеш по-лош с един чернокож, отколкото с бял, е античерен расизъм; да бъдеш по-учтив с чернокож, отколкото с бял, също е античерен расизъм. Расизмът се състои в самия факт да разграничаваш според цвета, да “виждаш” цвета. Расиализмът вече е расизъм.

7. HBO не е прав. Защото тук се смесват няколко пласта история. Романът “Отнесени от вихъра” е написан през 1936 г., филмът датира от 1939 г. 1936 и 1939 г. са расистки епохи. Това са расистки дати, които се занимават с проблема за робството. Една расистка епоха разглежда 1861 г. според собствените си тропизми. Епоха, която се отнася зле с чернокожите, снима филм, в който виждаме роби, т.е. малтретирани чернокожи. Историческото изобразяване на Севера и Юга е идеализирано и несигурно. Това е неоспоримо. Но да го изтръгнеш от погледа на публиката е типично решение на бели. Освен това, от един филм, пък бил той и исторически, не се изисква да възстановява историята. Не става въпрос за документ. Какво би трябвало да се направи? Да се измисли машина на времето и да се спрат снимките? Това, което хората не разбират, е, че “Отнесени от вихъра” не е филм за 1861 г., а ценен документ за 1939 г. За да доставят удоволствие на 1861 г., т.е. на 2020 г., изтръгват 1939 г., изваждат от историята на киното, т.е. от самата история, предразсъдъците на 1939 г., които представляват свидетелство, също като търговията с чернокожи.

8. През 1940 г. присъждат осем Оскара на “Отнесени от вихъра”, филма на Селзник, въпреки своя расизъм. През 1940 г. дори е възможно да присъдят осем Оскара на филма заради неговия расизъм. Най-вероятната хипотеза е, че присъждат тези осем Оскара на филма, защото начинът, по който разглежда черния въпрос, е отзвук на популярното мнение през 1940 година. Днес един филм би получил осем Оскара по симетрично противоположни причини. Смея да кажа, че това никак не е по-добре. От една страна, визия, пълна с предразсъдъци; от друга, визия, пълна със злопаметност. Че чернокожите искат възмездие за векове на ужас, е много добре; че възнамеряват да си отмъстят - не е. Възмездието се състои в това да бъдат възмездени, отмъщението се състои в това да накарат другите да си платят. Белите от 2020 г. не са отговорни за Оскарите, присъдени на филм на бели от 1940 година. Както и белите от 1940 г. не са били отговорни за робството от 1861 година.

Трябва много спешно да се попречи на историческия хигиенизъм. Да, имало е епоха, в която всяка седмица в комикса Spirou са били публикувани приключенията на Русия и Ваксата. Русия е бил малко русо момче, а Ваксата - малък чернокож. Да, за щастие, това вече не е възможно: но е нелепост да се изопачава факта, че това е било. Историята не се чисти. Не се разчистват събитията от миналото, така както се чисти в трапезарията, както се премахват акарите. Предразсъдъците са част от историята и не само са нейна част, но те я съставляват; понякога са декора, понякога са мотора. Изваждането на този филм означава да премахнем като хирург това, което днес ни изглежда меланом, а някога е било смятано за красива бенка.

Не можем да вземем част от миналото, която ни се струва, че обижда настоящето, за да ѝ направим биопсия с днешните познания. Единствената обида, която нанасяме на човечеството, е да манипулираме неговото наследство, да дезинфекцираме паметта му, да пречистваме историята му. Искаме да премахнем всички вируси, за да изобретим антисептичен свят, обречен на миловидно бъдеще, настанено върху ревизирано минало, което вече ще може да угоди на всички. HBO обижда 2020 г. под претекст, че 1940 обижда 1861 година. Това е походът на чернокожите - но на главата.

9. “Отнесени от вихъра” е фикция за 1860 г. Но е документ за 1940 година.

Ян Моакс, писател, "Поан", превод: Галя Дачкова, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар