Зима

Зима
Пролет

14 юни 2020 г.

И висшите държавни чиновници вече с охрана, но от МВР!

На практика МВР вече с чиста съвест може да изземе функциите на НСО, която е под шапката на президента

Голямо театро се разигра в Народното събрание в сряда, 10 юни, по време на обсъждането на проектозакона за изменение на Закона за МВР.

Коалиционните партньори в управлението предизвикаха шумен дебат за съдбата на доброволческите отряди, като в същото време успяха да прокарат без излишен шум текстове в ЗМВР, с които вътрешното ведомство ще поеме охраната на висши чиновници от администрацията на държавната власт, редови служители на МВР, НАП, Агенция "Митници". Освен тях с охрана на МВР могат да се сдобият и президентът, премиерът, председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор. Така на практика МВР вече с чиста съвест може да изземе функциите на Националната служба за охрана, която е под шапката на президента Румен Радев.

Депутатите приеха, че охраната на висшите чиновници ще се осъществява само след подадено от тях заявление и след преценка за "конкретна заплаха във връзка с осъществяване на служебните им задължения". Срокът на охрана ще бъде преценяван от комисия, ръководена от главния секретар на МВР, с членове директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и на новата Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма".

Проектът за промени в Закона за МВР бе внесен от Министерския съвет още на 18 септември 2019 г., като управляващите сляха в новата главна дирекция жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Идеята на вносителите от ГЕРБ претърпя промени, преди окончателното й приемане. Пет месеца след внасянето на законопроекта в средата на януари 2020 г., управляващите разшириха дейността на все още неродената ГДЖСОБТ, като й вмениха допълнителни задачи по охрана.

В мотивите си вносителите Валентин Радев, Пламен Тачев, Константин Попов, Дилян Димитров и Станислав Стоянов от ГЕРБ посочиха, че с допълнението законопроектът за промяна на ЗМВР ще регламентира конкретно и задачи по охрана на "служители на органите на власт". Вносителите уточниха, че имат предвид всички служители от законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Според новата разпоредба на чл. 39, ал. 5 Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" е национална специализирана структура. Задачите й са:

- предотвратява и пресича терористични действия; да освобождава заложници; да задържа и/или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи; да осигурява зона за безопасност срещу потенциални атаки чрез снайперисти; открива, идентифицира и неутрализира взривни устройства и взривни вещества, както и разработва технически средства и способи за извършване на тези дейности; опазва обществения ред при провеждане на масови мероприятия; възстановява, поддържа и опазва обществения ред при масови безредици; опазва обществения ред при кризи; осъществява превантивна дейност по предотвратяване и пресичане на престъпления и опазване на обществения ред. ГДЖСОБТ ще осъществява охрана на обекти на МВР и дипломатически представителства, специални товари и за капак ще контролира спазването на правилата за движение по пътищата извън населените места.

Очевидно с промяната се цели ГДЖСОБТ да стане звено за охрана на пряко подчинение на управляващите, на които явно им е писнало да се съобразяват с "президентската" служба за охрана. Това се случва на фона на неспиращите коментари, че трябва да се ограничи кръга на охраняемите от държавата лица, както и на продължаващите скандали около НСО и екзотичното предложение на ДПС лица от изключително значение за националната сигурност да си плащат на службата, за да ги пази. Поправката обаче лесно мина на второ четене въпреки подозрението, че новото звено на МВР ще дублира правомощията на Националната служба за охрана. Вносителите йезуитски коментираха, че това щяло да доведе до по-добро управление на ресурсите и материално обезпечаване при спазване на принципите на йерархичност и субординация в новата структура.

Бившият вътрешен министър Веселин Вучков от кабинета "Борисов-2" безапелационно съсече промените. "Не сме някаква терористична държава, не сме Сомалия, за да се създава главна дирекция с национален обхват, която да обединява жандармерията и СОБТ и да е извадена от системата на областните дирекции на МВР. По тези законови промени няма обществено дискусия и са необясними. Една от възможните причини за тази реформа в структурата на МВР е да се създаде едно ново НСО, едно ново охранително звено за политиците, което за разлика от другото да е капсулирано във вътрешното министерство и да има по-малко възможности за контрол", обяви той.

Проектозаконът предвижда също в главните дирекции "Национална полиция", "Борба с организираната престъпност", "Гранична полиция" и новата ГДЖСОБТ, както и в областните дирекции на МВР да могат да се създават специализирани звена за реагиране при критични ситуации вследствие на престъпна дейност и за участие в специални операции с висока степен на риск.

Текстовете за новосъздадената главна дирекция в МВР и очертаването на специфичните й задачи бяха окончателно приети, докато депутатите от ГЕРБ и ВМРО се дърляха за доброволческите отряди. Създаването им трябваше да се уреди с промени в същия Закон за МВР, но предложението на войводите не бе подкрепено на второ четене от партньорите им от ГЕРБ, които на първо четене бяха "за".

С поправките в ЗМВР беше преобразуван Научноизследователския институт по криминалистика, като на негово място се създава Национален институт по криминалистика, който ще извършва всички етапи по криминалистичната дейност и внедряването на нови технологии. По примера на института по криминалистика бе преобразуван и досегашният институт по психология.



Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар