Зима

Зима
Пролет

14 юни 2020 г.

"Златното" мълчание на Танева "пазело" парите от Европа

Откраднатите пари от помощните фондове за земеделие, откакто сме членове на Европейския съюз, били близо 4-5 милиарда лева

Казват, че мълчанието е  злато. А нашенските управници  сътвориха съвременна  интерпретация на поговорката:  мълчете, за да запазим златото, което сме „спастрили“ покрай европейските фондове,  че и да го увеличим. 

Това стана ясно след като бе огласено  скандалното изказване на министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева по време на видеоконферентна връзка с хората от браншовите организации на производителите на плодове и зеленчуци. Думите, които всички интересуващи се от темата ясно чуха бяха: „Аз ви предлагам да се придържаме към позицията, че нямаме такива измами и всичко е наред, 'щото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега ако  се хвалим какви измамници сме, утре нали ще кажат, че  не трябва да получаваме тази помощ“...

Този призив на земеделската началничка за потулване на схемите, които се прилагат при усвояването на европейските средства и за замитането под килима на истината за откраднатите субсидии, за да не спре подпомагането за страната ни,  е меко казано арогантен. Но тъй като арогантността в поведението на най-висшите представители на властта у нас напоследък се превърна в ежедневие, тази поредна демонстрация на безнаказаност  едва ли ще  изненада  някого.

Вестник „Банкеръ“  още преди два месеца (в публикацията си „В омагьосания кръг на субсидиите“), зададе въпроса: Защо след като през последните два програмни периода държавата ни изля над 12 млрд. лв. за развитие на земеделието, българските продукти са едва ли не невидими?

Официален  коментар от отговорните за този нонсенс  институции, няма и до днес. Но обяснението  се съдържа  в думите на организационния секретар на асоциация „Български пипер“ Георги Василев : „Милиарди се разпределят,  без някой да пита кой   какво произвежда, къде го произвежда и на кого го продава“ .

За никого не е тайна, че схемата за обвързана подкрепа отдавна е компрометирана. Илюстрациите за това са много, но странното е, че кълбото взе да се разплита, не защото се  отпускат по-малко субсидии, а от това че те са... по-големи.

Както самият Василев казва: „Зададох въпрос за нещо, на което много добре знаех отговора, но исках да го научат всички наши колеги – защо парите, които получаваме по обвързано подпомагане, са повече, отколкото трябва? Всички производители на зеленчуци и плодове – и ние, и тези на  оранжерийните, получиха повече, отколкото бяха планирани. А конкретно за пипера вместо очакваните 120 лева, през март ние получихме 189 лева. Хората останаха изненадани и се притесняваха после да не ги карат да връщат „горницата“.

Оказва се, че те са дошли от  разкритите злоупотреби на т. нар. чертожници и заради спирането на парите, които те са щели да усвоят чрез измама - тема, която е коментирана нееднократно на страниците на  в. „Банкеръ“ 

Въпреки съпротивата на „началниците“ в земеделието, които дори отстраниха излъчения от бранша зам.министър Чавдар Маринов, за да не им бърка сметките, и благодарение на упоритостта и натиска от страна на отделни представители на браншовите организации, е постигнат и  друг резултат - за извършване на повече проверки на засетите площи.

По този начин са били спрени измами за  „изчертани“  и заявени субсидии за 11 000 декара.

Василев разказа, че досега са били  проверявани  само 5% от заявените площи, защото толкова е бил минимумът, изискван от Европейския съюз.

След десетките скандали по този повод чиновниците се били размърдали и взели , че проверили, цели... 20 на сто от заявките. Така са били засечени тези 11 000 дка, от които схемаджиите  щели да лапнат  3 млн. лв, без да са произвели нищо.

Хората от  организациите на производителите са настоявали резултатите от проверките да бъдат огласявани и да бъдат посочени  имената на нарушителите и фалшивите декари, за да разбере обществото кой краде труда на хората.

Макар, че много от тези "земеделци на книга"  са известни сред хората, които наистина работят на полетата у нас, министерството отказва да ги назове публично. А Танева съветва истинските производители „да не вдигат гюрултия, защото ако разбере ЕС, ще направи проверка на 100% от субсидираните площи“, коментира  Василев.

Според него финансовото изражение на злоупотребите с евросредства далеч не се заключава само в  посочените 3 млн. лв, а става дума за поне 30 млн. лева. А като се вземе предвид, че цялата програма е за 57 милиона, не е трудно да се пресметне, че над 50% от парите за  нея потъват в джобовете на хора, които не са и помирисвали земята.

Според Василев, откраднатите пари  от фондовете за земеделие, през времето, откакто сме членове на Европейския съюз, са близо... 4-5 милиарда лева.  Ако приемем, че дори половината от тази цифра е вярна, не е чудно защо земеделската министърка призовава за мълчание.

Но и за по-малко запознатите  с темата, едва ли ще е изненада, че става въпрос за  милиони, които никога не са били оползотворявани изцяло за земеделие. Защото  инак все някак щяхме да забележим, че  страната ни е усвоила десетки милиарди левове за земеделие, пък то не се е развило кой-знае колко, произведеното у нас не е стигнало до кой-знае какви висоти, а  за качеството  да не говорим изобщо.

Естествено     министерството на земеделието опита да замаже скандала.

Според Танева репликата ѝ от видеоконференцията била извадена от контекста на изказването й.

И обеща: "Ние можем да кажем най-отговорно, че в момента имаме политическата воля да извършваме най-висок процент проверки. Целта е справедливо разпределение. Точно тези завишени проверки бяха причината производителите на получат по-високи ставки".

Каквито и клетви обаче да дават от земеделското ведомство, отдавна за обществото у нас е ясно, че ако не министърката лично, то в сградата на бул. "Христо Ботев" №55 от години се щурат стотици хрантутници на държавната ясла, чиято цел далеч не е да доведат родното ни земеделие до висотата, на която то е било преди столетия. По-скоро грижата им е  да употребят  временните си макар постове, за да „прекопаят“ и „наторят“ обилно собствената си градинка.

Десислава Танева


Мариета Велинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар