Зима

Зима
Пролет

25 юни 2020 г.

Доц. Андрей Чорбанов: Премиерът да каже кой го е подвел, че след месец няма да има вирусна инфекция

"От началото на година над 6,5 млн. души са починали от инфекциозни болести. 93% от тях са починали от друго заболяване от коронавируса."

"Вирусът изобщо не се вълнува от топлината и от околната температура. Той се разпространява в много топли страни. Премиерът трябва да каже кой го е подвел, че след един месец няма да има вирусна инфекция."

Това каза ученият от БАН доц. Андрей Чорбанов по бтв.

"Този вирус ще го има докато обществото не се запознае с него. Много хора се срещат с него и имунната им система е компетентна да се справи. Огромният брой хора не реагират по никакъв начин на вируса. На практика много малко хора са заразени на случаен принцип - в градския транспорт и самолета. Обикновено се заразяват на семеен принцип или в офиса. Вирусът няма какво да прави навън, той се разпространява при близък контакт на хора - заедно вечерят, живеят заедно", заяви доц. Чорбанов.

"Маската е  автентичен метод за предпазване,  характерен за 12 век. Изглежда несериозно маската да бъде решение за държавите. Това е извинение на правителството, че през последните години не са инвестирали във фундаментални изследвания. От моя гледна точка няма втори пик. Доскоро ние бяхме доста скрити. Мерките ще забавят разпространението на вируса, но няма да го спрат. От началото на година над 6,5 млн. души са починали от инфекциозни болести. 93% от тях са починали от друго заболяване от коронавируса.  Ваксината ще бъде необходима", каза доц. Чорбанов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар