Зима

Зима
Пролет

16 юни 2020 г.

Красен Станчев: Не е известна причината, но ще има втора вълна на безработицата

"Не виждам защо трябва да се купуват акции на ПИБ на цена, която е 92% над пазарната цена."


"Не е известна причината, но ще има втора вълна на безработицата."

Това каза пред БНР икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и доцент в Софийския университет.  Той уточни, че не е задължително втората вълна да е заради пандемията:

"Репресивното затваряне на икономиката през март месец, което беше не само в България, доведе до много дълбок спад в стопанската дейност. Това, което се наблюдава сега, че повече хора започват работа, отколкото се регистрират безработни, това е сезонен фактор".

По думите на икономическия анализатор показателите, които се наблюдават, и статистиките по отрасли показват много дълбок спад на стопанската дейност: "Както обороти, така и доходи и инвестиции. Средно процентът е 12%, а за някои отрасли е и повече".

Доц. Станчев коментира, че очакванията на Института за пазарна икономика са за около 7 млрд. лева доход по-малко, отколкото би било нормално, ако нямаше пандемия и затваряне на икономиката. За да онагледи тази цифра, той я сравни с доходите и имуществото на 100 хиляди домакинства в България.

"Това не означава, че 100 хил. домакинства ще обеднеят. Това е доход, който няма да бъде произведен и съответно няма да бъде потребен, съответно ще има свиване на стопанската дейност, ще има свиване на приходите в бюджета, защото основното, което поддържа бюджета, е ДДС, т.е. потреблението."

Красен Станчев прогнозира около 3 млрд. лева дупка в бюджета само от свиване на стопанската дейност, а отделно ще има и дефицити, които ще бъдат заради "не доброто управление на парите на данъкоплатците тази година".

Във връзка с решението на държавата да придобие близо 19% от акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) чрез Българската банка за развитие (ББР), икономистът заяви, че не разбира защо това трябва да се случи:

"Не виждам защо трябва да става такова купуване на акции на тази цена, която е 92% над пазарната цена (по изчисления на икономиста Евгений Кънев - бел.ред.). Почти двойно по-висока цена от тази, която би се получила на борсата".

Доц. Станчев предположи, че за тази сделка по-скоро правителството е бързало, отколкото ПИБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар