Зима

Зима
Пролет

15 юли 2020 г.

САЩ налагат санкции на компаниите, ангажирани със "Северен поток 2" и "Турски поток"

Мария Захариева: Това е индикатор за отслабената американска система

Администрацията на президента Доналд Тръмп налага санкции на компаниите, които останат ангажирани със "Северен поток 2" и "Турски поток", съобщава Асошиейтед прес. 

Държавният секретар Майк Помпео предупреди фирмите да се оттеглят от проектите или са заплашени да станат обект на санкции. 

Нови законодателни промени отварят врата за санкциониране на компаниите. Администрацията на Тръмп лобира в Европа, Германия да изостави проекта "Северен поток 2", които според Вашингтон ще увеличат зависимостта на континента от руската енергия.

По неофициална информация санкциите върху "Турски поток", който премиерът Бойко Борисов нарича "Балкански" на българска територия, са сигурни. Санкциите са били обсъдени на неофициална среща между Борисов и посланика на САЩ в България Херо Мустафа. По непотвърдена информация Мустафа е казала на Борисов, че санкциите нямат връзка с антиправителствените протести в страната.

Обвинявайки Москва в използване на тези газопроводи като ключови "инструменти на Кремъл" за експлоатиране на европейската зависимост от руски енергийни доставки, "за подкопаване на демокрацията и трансатлантическата сигурност", Помпео обеща САЩ "винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели, за да посрещнат енергийните си нужди".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече новите санкции форма на "политически натиск" с цел "нелоялна конкуренция" срещу Москва.

"Това е индикатор за отслабената американска система", каза тя и добави, че нямат други ефикасни инструменти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар