Зима

Зима
Пролет

30 юли 2020 г.

Д. Песков: Колкото по-малко американски войници са на европейския континент, толкова по-спокойно ще е в Европа

Съединените щати планират да изтеглят 11 900 военнослужещи от Германия и да ги разположат на други места
 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е уверен, че Русия не представлява никаква заплаха за европейските страни и затова, колкото по-малко американски войници има на континента, толкова по-спокойно ще бъде в него, съобщи  ТАСС.

„Никога не сме крили нашата позиция, че колкото по-малко американски войници са на европейския континент, толкова по-спокойно ще е в Европа, тя е добре известна, особено след като след края на блоковата конфронтация по време на Студената война няма очевидни реални опасности и заплахи, а могат да бъдат измисляни всякакви ефимернизаплахи“, каза Песков, цитиран от Banker.bg.

Съединените щати планират да изтеглят 11 900 военнослужещи от Германия и да ги разположат на други места. Това обяви американският министър на отбраната Марк Еспър в сряда, като подчерта, че настоящият план на EUCOM (Европейско командване на САЩ) планира препозициониране на приблизително 11 900 военнослужещи от Германия. Американските военнослужещи ще започнат да се изтеглят Германия само след няколко седмици и след това ще бъдат преместени в Белгия и Италия на фона на плановете на Пентагона да разположи част от тях по-близо до руските граници. Някои части могат да бъдат изпратени в Полша и в страните от Прибалтика (Литва, Латвия и Естония), ако Варшава се съгласи да подпише споразумение, което вече е договорено.

Американският президент Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че не разбира защо САЩ трябва да защитават Германия от Русия.

"Германия плаща на Русия милиарди долари на година за енергия, ние се предполага, че трябва да защитаваме Германия от Русия. Какво е това? Също Германия не изпълнява задълженията си да внася своите 2% за НАТО. Ние следователно изтегляме някои войници от Германия", написа той в "Туитър".

Няма коментари:

Публикуване на коментар