Зима

Зима
Пролет

16 юли 2020 г.

Румен Радев: Има народи без правителства, но няма правителство без народ

"Младите хора ни върнаха надеждата, защото вече не търпят мизерията и корупцията. Те искат да изгонят мафията от властта и прокуратурата."


"Главният прокурор избра да брани олигархията, вместо да разкрие злоупотребите ѝ".

Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев.

"Никакви прегрупирания в кабинета не могат да спасят държавността", подчерта президентът Румен Радев.

"Младите хора ни върнаха надеждата, защото вече не търпят мизерията и корупцията. Те искат да изгонят мафията от властта и прокуратурата. Няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото", каза той.

Радев е категоричен, че само оставки на правителството и главния прокурор Гешев ще намалят напрежението.

"Служебният ми кабинет бил нареден от Шиши? Аз не познавам този Шиши, друг е имал вземане-даване с целия този кръг", подчерта държавният глава.

Според Румен Радев страхът от възмездието и пресичането на изборните манипулации е напълно разбираем. "Той обаче е безвъзвратно закъснял, защото българите вече са на улицата", посочи Радев.

"Има народи без правителства, но няма правителство без народ. Естественият изход е оставка – никакви прегрупирания вътре в кабинета не мога да спрат тази оставка", категоричен бе той.

Според президента Радев протестите не са социални, а морални. Той допълни: "Докато чекмеджетата са пълни с пари и пистолети и се пушат пури по късни доби, никакви прегрупирания няма да помогнат".

В отговор на въпрос дали ще присъства на протеста в Пловдив тази вечер, президентът Радев отговори, че няма да може, защото след Пловдив заминава за Бургас. Но призова протестиращите да продължават с демонстрациите.

"Това е единственият начин да си върнем достойнството, трябва да живеем със самочувствието на европейци", каза президентът.

Запитан дали е готов евентуално да състави служебен кабинет, Румен Радев отговори: "Засега не коментирам, аз на всичко съм готов".

Няма коментари:

Публикуване на коментар