Зима

Зима
Пролет

26 юли 2020 г.

Отишъл за круши, върнал се без уши!

Вестоносецът Борисов сякаш се опитва да обърне тенденцията с новината, че след тежки разговори в ЕС е успял да договори колосална сума за нас


Да бяхме остров в Тихия океан - без електричество, интернет, медии и прочие екстри - тогава бих разбрал защо премиерът Бойко Борисов се държи сякаш наистина е достоверен носител на най-добрите вести от проточилите се преговори за бюджета на ЕС и възстановителния план на Урсула фон дер Лайен.

От емоционалното му изказване след края на преговорите става ясно, че България направо е на далавера, защото ще получи 29 млрд. европейски средства в следващите години - с 2 милиарда повече, както отбеляза премиерът. Разбрахме също кой от европейските лидери е имал рожден ден, че сестра му била одъртяла, защото и тя наскоро отбелязала рождения си ден...

Според Борисов, 29-те милиарда са достатъчно силен аргумент, за да не бъде убит вестоносецът.

"Зaтoвa зacлужaвaм дa ми ce иcкa ocтaвкaтa, зaщoтo имa 2 млрд. eврo пoвeчe при тoвa oкacтрянe. Зa хoрaтa, кoитo ми иcкaт ocтaвкaтa им ocтaвям 29 млрд. eврo зa cлeдвaщитe гoдини", обидено рече Борисов.

Историческата вина, че се намираме на Балканския полуостров, а не някъде другаде, е на хан Аспарух. Но, като негови преки потомци, трябва да проявим разбиране: Аспарух е бягал от древната си родина абсолютно по същия начин - както днешните българи. Ни Дунава, ни Черно море, ни коронавирус - нищо не може да ги спре, само и само да се доберат до някоя нормална държава далеч оттук.

И ето - вестоносецът Борисов сякаш се опитва да обърне тази тенденция с новината, че след тежки разговори в ЕС е успял да договори колосална сума за нас. Дали наистина е така?

Румъния, наша северна съседка и партия по "пакетно" влизане в ЕС, е договорила 79.9 млрд. евро, от които половината ще върне, а другата половина си остава за нея. За сравнение - площта на Румъния е 238 397 кв. км, а население - 19.4 млн. души.

Хърватия, с която заедно влязохме в чакалнята на еврозоната, договори 22 млрд евро. Територията й е 56 613 кв. км., а населението - почти 4 млн. души.

Словения, която е с площ 20 273 кв. км. и с население около 2.1 млн. души, получи 10.5 млрд. евро.

Гърция, с територия от 131 475 кв. км. и население 10.7 милиона, успя да договори 72 млрд., също при изключително добри условия.

А Кипър направо удари десетката: 2.7 млрд. евро за територия 9242.45 кв. км. и население от около 1.1 млн. души.

Беглото сравнение поражда усещането, че май премиерът не е преговарял, а само е козирувал. И, след като си е изял тортата, се е прибрал вкъщи. Нещо като външнотърговска спогодба от соцепохата, както написа ненадминатият Радой Ралин: отишъл за круши, върнал се без уши...

Навярно и хан Аспарух си е служил с лъстиви обещания, за да накара прабългарите да нагазят Дунава и да се доберат до отсрещния бряг. Разликата между него и обещанията на политическите ни вождове от последните години на прехода обаче е, че отсрещния бряг се вижда, а краят на нашата одисея - не.

И вече не съществуват заблуди, а чекмеджета, пълни с евро.


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар