Зима

Зима
Пролет

26 юли 2020 г.

Драмата на сламения Борисов

ГЕРБ няма какво да обещае на обществото, защото не разполага с реална власт - ключови министерства, институции и регулатори са дадени на концесия

"Сутринта, като дойдох в парламента и гледам как е обсаден, как ви е приятно това да го изживявате?"

Тези подигравателни думи от парламентарната трибуна на Бойко Борисов по време на антиправителствените протести през 2013 г. припомниха наскоро "Господари на ефира" в забавен видеоклип с вижданията му, когато е в опозиция и когато е на власт.

В два от трите си мандата лидерът на ГЕРБ избягна такова развитие, подавайки предсрочно оставка и връщайки се пак като премиер. В третия обаче тактиката засече и сравненията с измъквалия се през задните входове Орешарски стават все по-натрапчиви. И колкото повече министри, депутати, "политолози", "социолози" и всякакви наети говорители на властта обикалят медиите с притоплените от 2013 г. заклинания на БСП и ДПС, толкова по-жалка изглежда тя.

Аргументи като "не сме скъсали връзката с хората" или "имаме да вършим много работа", когато площадите дни наред скандират "мафия" и "оставка", са същият тефлонов израз на заложническата драма, която БСП преживя преди седем години с безгръбначното си поведение към прищявката на Делян Пеевски да оглави ДАНС. Но за разлика от безпартийния Орешарски днес в ролята на сламения човек на ДПС е лидерът на най-голямата и управляваща от цяло десетилетие партия.

Сегашните протестиращи не питат "КОЙ", а директно назовават върху плакатите си господарите на правителството - Пеевски и Доган, заедно с главния прокурор, превърнат в бухалка. В режим на такъв "диалог" управлението не може да им продаде нищо - нито ремонт на кабинета, частичен или пълен, нито нескопосаните опити за ревизия на слугинажа си към Доган и "Шиши", нито светло бъдеще с парите от Европа.

ГЕРБ няма какво да обещае на обществото, защото не разполага с реална власт - ключови министерства, институции и регулатори са дадени на концесия.

Това именно превръща Борисов в реплика на Орешарски.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар