Зима

Зима
Пролет

24 юли 2020 г.

Лошите стопани са на власт

Хвалбите с нови магистрали са безпочвени, защото стопанисването на старите е трагично...


По повод на протестиращите пред Министерския съвет преди дни премиерът Бойко Борисов заяви:

"Да го строшат Министерския съвет, щом искат. Да строшат и "Тракия", и "Марица", и Ботевград - Мездра, и метрото. Ние само градим. Повече от Тодор Живков. Повече от всички премиери, взети заедно. За това ли да дадем оставка?"

Проблемът е, че магистралите няма нужда да се трошат - проблемите с пътищата са си както заради лошото строителство, така и заради зле похарчени пари. Магистрала "Тракия" в отсечката между Чирпан и Стара Загора от години е "на вълни", с въведено ограничение 90 км/час и предизвиква множество пътни произшествия. Мерки обаче не се взимат, а проблемът се увеличава - с всеки изминал ден състоянието на пътя се влошава. Пътна агенция казва, че хем са накарали фирмите, строили участъка, да правят гаранционни ремонти и да отстраняват дефекти, хем не са се възползвали от това, така че настилката наистина да се оправи, и гаранцията междувременно е изтекла. Освен това държавата е наляла 8 млн. лв. за ремонти на тази отсечка, но парите са потънали в настилката без осезаем ефект. А мантинелите, изглежда, ще излязат златни.

Дългогодишната мантра на ГЕРБ, че отсечката е построена по времето на Сергей Станишев и вината е на тройната коалиция, беше валидна допреди няколко години, но вече няма никаква стойност. ГЕРБ са на власт от 11 години с прекъсване от около 18 месеца, но за цялото това време не решиха този проблем. Затова и решението да се инвестират 90 млн. лв. за ремонта на 50 км, и то само в едната посока, хем е крайно належащо, хем изглежда, че е взето цинично късно.

Или накратко: хвалбите с нови магистрали са безпочвени, защото стопанисването на старите е трагично.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар