Зима

Зима
Пролет

31 юли 2020 г.

Доц. Андрей Чорбанов: Антителата не са никакъв критерий за предпазване от коронавируса

"Бавното движение на вируса сред населението в световен мащаб показва, че огромният брой хора са предпазени по дефиниция."

"Ваксината е важна, защото рисков контингент ще има винаги и домовете за възрастни хора са основната мишена на този вирус, както и смъртността там е по-голяма."

Това заяви впо БНТ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

"Не може да се каже, че се е увеличил процентът на заразените млади хора. В световен мащаб няма такива данни", подчерта той. 


"Твърдо може да се каже, че ние крепим един и същ процент още от април месец и не мога да се съглася, че имаме по-висока заболеваемост", допълни той.

По думите му доста хора - неспециалисти, спекулират на темата с антителата. Той е категоричен, че антителата не са никакъв критерий на предпазване на един индивид от това заболяване.

"Огромният брой хора, които дори прекарват заболяването, нямат антитела.

Доказано е вече категорично, че клетъчният имунитет е този, който ни предпазва от вируса или помага ние да оздравеем, подчерта имунологът. Тестът за клетъчния имунитет обаче е скъп и няма как да се направи на голям брой хора.

Aнтителата са маркер, който в никакъв случай не може да бъде обективен", категоричен е доц. Чорбанов.

"Не може да се заблуждаваме, че има как да се изолираме и да нямаме досег с коронавируса. Бавното движение на вируса сред населението в световен мащаб показва, че огромният брой хора са предпазени по дефиниция. Това се дължи на факта, че много от тях са прекарали човешка коронавирусна инфекция - много близка до тази", допълни доц. Чорбанов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар