Зима

Зима
Пролет

1 август 2020 г.

С парите на другите

Формулата на ГЕРБ
 

Магистралите, спортните зали и пречиствателните станции не излизат от устата на премиера Бойко Борисов. 


Докато сградите на властта са обградени от протестиращи, Борисов обикаля с джипа си, за да покаже какво точно ще загубят те, ако той напусне властта.

И тъй като в този формат няма журналистически въпроси, ето един. Кой и как гарантира, че отпусканите пари не потъват в нечии джобове, че покрай "видимите" резултати няма и "невидими", че когато джипът не е там, държавата е на място? В нормалните страни отговорът е: контролните органи. В държавата на Борисов тези органи се ползват за политически репресии и прикритие на корупцията.

Ето бърз пример. Тази седмица бяха отпуснати извънредно още 5 млн. лв. за новата спортна зала на Бургас. Залата беше обявена за поръчка още през 2014 г., крайният ѝ срок се отлага непрекъснато, като дори сегашният - пролетта на 2020 г., очевидно не е последен. Причината? Първоначално поръчката беше спечелена от близката до Делян Пеевски "Водстрой 98" - касичката, през която минаваха отчисленията от поръчките, както и от "Понсстройинженеринг" - друга политически свързана компания, която по-късно фалира. Така милиони изчезнаха, а единственият останал строител - "Билдникс", се наложи да иска доплащания. От 38.4 млн. лв. цената стигна първо 55, след това 60, а сега - 65 млн. лв.

Джипът на Борисов мина през залата миналата година, но естествено не засегна нито веднъж тази тема. Нито един орган на държавата в последните 6 години не видя нищо нередно в станалото, никакви санкции за никого не са наложени.

Същата е ситуацията на безброй други места - спортната зала в Пловдив, водния проект във Враца, преасфалтирането на "Тракия" и още, и още. 


Затова, вместо аплодисменти, едно напомняне. Това не са парите на Борисов. Това са парите на всички ни. Той просто ги раздава.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар